Pénz- és tőkepiac

Megvéd az arany a koronavírustól

Bár korábban sokan temették az arany menekülőeszköz-szerepét, az új koronavírus globális terjedése bebizonyította, hogy pánik esetén továbbra is a nemesfém a legellenállóbb befektetés.

Habár néhány elemzésben már korábban próbálták felhívni a figyelmet a féktelen tőzsdei emelkedés veszélyeire, úgy tűnik, hogy ezúttal az új koronavírus Kínán kívüli továbbterjedése lett az a tüske, amely a lufi kidurranásához, de legalábbis átmeneti leeresztéséhez vezetett.

Nagy világégésről vagy gazdasági összeomlásról korai lenne beszélni, de érdemes megnézni, hogy a romló piaci hangulatban milyen termékre ajánlatos odafigyelni.

A rendkívül magas volatilitás miatt a piacok shortolása továbbra is kétélű fegyver.

A jó pillanatban történő eladás kedvező stratégiának tűnhet, de ahogy az optimizmus szikrái megjelennek, úgy kerülhet pillanatok alatt likvidálásra a piacok esésére spekuláló pozíció.

Ugyanakkor egy befektetési eszköz az elmúlt másfél évben olyan trendet épített ki, amelynek a folytatódása technikailag megalapozott, ráadásul a körülmények is támogathatják ezt a mozgásirányt.

NEW YORK, NEW YORK – JANUARY 27: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) on January 27, 2020 in New York City. U.S. stocks fell sharply in morning trading as fears over the spreading coronavirus continue to unsettle global markets. The Dow Jones Industrial Average fell over 400 points after the Opening Bell. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Az arany árfolyama 2018 augusztusában 1160 dollárra esve az akkori kétéves mélypontját érte el. Korábban sokan leírták, hogy elvesztette klasszikus menekülőstátuszát az eszköz, és a modern pénzügyi világban már nem tudja betölteni azt a szerepet, amelyet régebben szántak neki.

Azonban 2018 végén, majd különösen 2019 első negyedévében látványos emelkedésbe kezdett az árfolyama, és szinte minden negatív hangulati rezdülésre azonnal reagált a nemesfém.

A tavaly kialakult egyértelmű emelkedés trenddé érett, és most már a grafikonon is jól látható az arany lendülete. A technikai képhez néhány fundamentum is hozzácsapódott, és tovább görgette azt a folyamatot, amelyben az arany árfolyama egy-egy korrekció után rendre új csúcsokra került.

Mindenképpen kiemelendő a recessziótól való félelem, amely egyre erőteljesebben jelenik meg, és már nemcsak az európai gazdaság vonatkozásában.

Ehhez kapcsolódóan kezdett beépülni az árazásba, hogy a piac legalább egy, de mindinkább két kamatcsökkentésre számít az amerikai jegybanktól, ami szintén táptalaja lehet az arany további erősödésének.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság pénteki számában

arany menedék árfolyam
Kapcsolódó cikkek