Pénz- és tőkepiac

Olasz–magyar csörte a török bankért

Két pénzintézet tett előzetes ajánlatot a török Garanti Bank romániai leányára: az OTP és az Intesa. Mindkettőnek égető szüksége lenne ottani szerény piaci pozíciójának növelésére.

Megérkeztek az indikatív vételi ajánlatok a török tulajdonban lévő romániai Garanti Bankra. A nem kötelezett ajánlattevők között – az előzetes sajtóértesüléseket igazolva – megtalálható az OTP Bank neve is – írta pénteken nem hivatalos forrásokra hivatkozva a Profit.ro.

A mezőny azonban szűkebb a vártnál, a magyar hitelintézet mellett csak az olasz Intesa Sanpaolo Bank nyújtott be ajánlatot. A hírek szerint a két vevőjelölt hasonlóan mérte fel a Garanti Bank értékét, alig van eltérés az árajánlatok között.

A spanyol BBVA csoporthoz tartozó török Garanti román leánybankját korábban

az OTP és az Intesa mellett még két hitelintézettel – a Raiffeisennel és a Banca Transilvaniával – és a J. C. Flowers befektetési alappal

is hírbe hozták. Román lapok szerint a piacvezető Transilvania esetleges távolmaradása azért is különös, mert már 2017-ben tárgyalásokat folytatott a Garanti megvételéről.

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto/AFP

Mind a magyar, mind az olasz pénzintézetnek jelentős pozíciójavulással járna az akvizíció.

A Garanti a tizedik hitelintézet Romániában, 2,3 százalékos részesedéssel.

Épp előtte van a sorban az OTP (2,5 százalékkal), az Intesa pedig a tizenötödik helyen szerénykedik, mérlegfőösszege épp a fele az OTP Bank Romaniáénak.

Kalkulációk szerint – az egyik román üzleti lap által tavaly készített vállalati toplistából kiindulva, amelyen 381 milliós cégérték szerepelt a Garanti Bank neve mellett – a tranzakció 350–400 millió eurós áron valósulhat meg.

További részletek a Világgazdaság hétfői számában

OTP magyar pénzintézetek AR euró Garanti Bank akvizíció
Kapcsolódó cikkek