Pénz- és tőkepiac

Már nem (annyira) félünk a hiteltől

Az idén januári felmérésben csúcsra, 26-ról 31 százalékra emelkedett azok aránya, akik az elmúlt egy évben hitelt vettek fel.

Miközben 2013-tól a lakosság egyre elfogadóbbá vált a hitelekkel szemben, az elmúlt két évben a 70 százalék körüli arány már nem nőtt érdemben a friss felmérésben 74 százalék az arányuk – ismertette felmérésük legújabb kutatásának adatait Holló Bence, a Cofidis magyarországi fióktelepének vezetője.

Ugyanakkor

az idén januári felmérésben csúcsra, 26-ról 31 százalékra emelkedett azok aránya, akik az elmúlt egy évben hitelt vettek fel,

egy másik szám szerint a tavalyi 8-ról 10 százalékra emelkedett azok aránya, akik az elmúlt egy évben személyi hitelt vettek fel.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A Cofidis hitelmonitor adatai szerint

67 százalékról idén januárra 40 százalékra csökkent az anyagi helyzetüket rossznak értékelők aránya, s már csak a válaszadók negyede számít anyagi helyzetének romlására a következő év során.

A Cofidis portfóliójának növekedése 2015 óta meghaladta a 200 százalékot, tavaly a kihelyezett hitelállomány már meghaladta a 100 milliárd forintot. Miután a társaság rövid távú hitelezésre helyezi a hangsúlyt, ezért nem meglepő, hogy a kihelyezett kölcsönök száma tavaly átlépte az 50 milliárd forintot. Az ügyfelek száma tavaly 11,2 százalékkal 150 ezer fölé emelkedett.

A digitalizáció lesz a személyi hitelek piacának újabb mérföldköve: a Cofidis felmérése szerint az elmúlt évben hitelt igénylő ügyfelek 17 százalékban az internetem, 6 százalékban telefonos úton intézték kölcsönigénylésüket.

Cofidis hitel
Kapcsolódó cikkek