Pénz- és tőkepiac

Megcsappant az áruhitelek súlya az év első hónapjában

Januárra egy százalék alá csökkent az áruvásárlási hitelek részesedése a lakossági fogyasztási kölcsönök portfóliójából. Az új szerződések összege nőtt ugyan 2019-ben, de így is nagyon alacsony szinten maradt.

Stabilan működik, de a teljes lakossági hitelezési üzletágban egyre inkább háttérbe szorul az áruvásárlási hitelek piaca – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint

a háztartások 2019-ben 28,2 milliárd forint értékben kötöttek új áruhitel-szerződéseket, ami 6,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A nem egészen 7 százalékos bővülés ugyanakkor jóval elmaradt a fogyasztási hiteleknél mérttől: az utóbbiaknál ugyanis több mint kétszeresére nőtt az új szerződések értéke.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Igaz, ebben jelentős szerepet játszott a babaváró konstrukció megjelenése. Ez az év sem kezdődött egyébként rosszul az áruhitelek piacán:

a januárban megkötött új szerződések 2,6 milliárd forintnyi állománya az ötödével haladta meg az egy évvel korábbit.

A karácsonyi ünnepek előtti időszak 2019-ben is erős volt ennél a termékcsoportnál: tavaly a negyedik negyedévben 9,1 milliárd forint értékben születtek új szerződések, ami 9,5 százalékos bővülés 2018 utolsó három hónapjához képest. Ennek alapján a 2019-ben megkötött áruhitel-szerződéseknek már majdnem a harmada keletkezett október és december között, miközben egy évvel korábban még a 31,5 százaléka.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői cikkében olvashatja!

áruhitel-szerződés MNB áruhitel
Kapcsolódó cikkek