Pénz- és tőkepiac

Az MFB Csoport közel 1500 milliárd forinttal segíti a gazdaság újraindítását

A Magyar Fejlesztési Bank és a hozzá tartozó vállalatcsoport csomagot bocsát a magyar vállalkozások rendelkezésére összehangolt hitel-, tőke- és garancia programokon keresztül.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a hozzá tartozó vállalatcsoport (MFB Csoport), összesen 1490 milliárd forint keretösszegű finanszírozási csomagot bocsát a magyar vállalkozások rendelkezésére összehangolt hitel-, tőke- és garancia programokon keresztül. A koronavírus járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására, illetve a gazdaság újraindításának elősegítésére kidolgozott programok egyaránt célozzák a vállalkozások likviditási problémáinak megoldását, a munkahelyek megőrzését, a beruházási, fejlesztési tevékenység ösztönzését és a cégek hazai kézben való megőrzését – olvasható az MFB közleményében.

Varga Mihály: minden ötödik forintot a családok és a vállalkozások támogatására szán a kormány

A koronavírus elleni védekezés akciótervére az ország éves jövedelmének a 20 százalékát fordítjuk – jelentette be április elején Varga Mihály pénzügyminiszter. Orbán Viktor miniszterelnök a gazdaságvédelmi akcióterv lényegi pontjait ismertetve korábban elmondta, hogy a vállalatok finanszírozásában 2000 milliárd forint értékben támogatott hitelek lesznek.

Bártfai-Mager Andrea, Nemzeti Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Miniszter az MFB Csoport gazdasági csomagja kapcsán elmondta: „A gazdaság újraindítására készített finanszírozási csomag elfogadását megelőzően a kormány széles körű egyeztetést végzett, számos javaslatot és véleményt vizsgált meg.

A program-csomag, melynek gerincét az MFB Csoport összehangolt termékei képezik, nem csak arra biztosít lehetőséget a vállalkozásoknak, hogy átvészeljék ezt az időszakot, hanem arra is, hogy sikeres résztvevői legyenek a gazdaság újraindulásának és további fejlődésének.

Ennek érdekében a vállalkozásokat állami kezességvállalás, valamint kamat- és díjtámogatás segíti a csomag egyes termékein keresztül.”

Dr. Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója az MFB Csoport legerősebb gazdaságélénkítő csomagjaként jellemezte a programokat:

„Az MFB Csoport összehangolt munkájával közel 1500 milliárd forintot tudunk biztosítani a hazai vállalkozásoknak és vállalatoknak.

A tőke és garancia eszközök együttes hatására épülő program mentőöv a bajba jutott cégeknek, ugyanakkor fontos eszköz a fejlesztések, beruházások, jelentős méretű projektek megvalósításának ösztönzésére is. Feladatából adódóan az MFB-nek ebben a helyzetben széles körben elérhető eszközökkel és magas kockázattűrő hajlandósággal kell szerepet vállalnia, ez tükröződik a csomag finanszírozási termékeiben is.”

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A saját forrású hitelprogramok közül elsősorban a mikro- és kisvállalkozásoknak jelent segítséget az MFB Krízis Hitel, amely Pénzügyi Vállalkozásokon keresztül igényelhető.

A hitelprogram keretében a vállalkozások 2,5 százalékos éves ügyfélkamat mellett vehetik fel a hitelt minimum 1 millió, maximum 150 millió forint összegben, általános beruházási célokra, forgóeszköz finanszírozásra – ideértve a likviditás finanszírozást is.

Az MFB Versenyképességi Hitelprogram elsősorban nagyvállalkozások, illetve a jelentős beruházást tervező közép-vállalkozások számára jelent hatékony eszközt. A hitelprogram felhasználható beruházás, forgóeszköz finanszírozására, hitelkiváltásra, és akvizíció, azaz részesedés vásárlás finanszírozására, illetve likviditásfinanszírozásra is. Mindkét programot 80 százalékos állami kezességvállalás egészíti ki, a kamathoz pedig további 0,1 százalék kezességvállalási díj kapcsolódik. Az MFB saját forrású programjai 2020. április 30-tól igényelhetők.

Az MFB az európai uniós forrású GINOP-hiteltermékek keretében még szabad források többségének átcsoportosításával egy módosított feltételekkel elérhető hitelprogramot bocsát rendelkezésre, Mikro- és Kisvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram (GINOP-8.3.5-18) elnevezéssel. A KKV Technológia Hitelprogram néven a vállalkozások körében már ismert program beruházások és likviditás finanszírozására is igényelhető az MFB Pontok hálózatában – továbbra is nulla százalékos ügyfélkamat mellett. Az Operatív Program módosítása jelenleg is zajlik, a termék megjelenésének időpontjáról az MFB nyújt majd tájékoztatást.

A hitelezés mellett minden eddiginél magasabb összegű, 500 milliárd forintos hitelgarancia program indul, Krízis Garanciaprogram néven az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezelésében. Az év végéig meghirdetett program keretében a vállalkozások folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90 százalékos mértékű állami garanciavállalást. Ezen túlmenően, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tevékenységének további bővítését pedig 130 milliárd forintos költségvetési garanciakeret emelés is segíti. Az MFB emellett – a Garantiqa Zrt. garanciaprogramjainak kiegészítésére – létrehozta az MFB Vis Maior Garanciaprogramot, amely 5 milliárd forinttól nyújt hitelhez kapcsolódó garanciát.

A csomag részeként az MFB Csoport négy új, magántőkét is megmozgató tőkeprogramot hirdet meg, összesen 371 milliárd forint keretösszeggel. A programok mentőövet jelenthetnek a bajba jutott, alacsony fedezettel rendelkező KKV-k számára (KKV Mentő Tőkeprogram), illetve gyors segítséget nyújthatnak a sikeres, de a válság miatt megtorpant startupoknak a hazai innovációs potenciál erősítése céljából (Startup Mentő Tőkeprogram). Emellett segítséget nyújtanak a bajba jutott stratégiai cégeknek, eszközt biztosítanak a vállalat és ingatlan felvásárlásokhoz belföldön és külföldön, illetve tőkefinanszírozást a gazdaság újraindításához (Krízis Tőkeprogram I-II.). A programok részben az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Zrt., részben magánpiaci tőke-alapkezelők kezelésében állnak majd. A Hiventures kezelésében álló tőkeprogramok 2020. április 30-tól igényelhetők.

koronavírus MFB-csoport MFB
Kapcsolódó cikkek