Pénz- és tőkepiac

Eltérő véleményen a profik a Richterről

A legkevésbé kockázatos magyar blue chipként tekintettek a Richterre a befektetők az elmúlt időszakban, ez az egyik oka a felülteljesítésnek. A hogyan továbbal kapcsolatban a Világgazdaságnak nyilatkozó két alapkezelő vezetőjének eltérő a véleménye.

Éves csúcsa alatt 100-150 forinttal kereskedtek pénteken a Richter részvényével, az árfolyam annak ellenére a 7000 forintos szint közelében maradt, hogy aznap esett le a 63 forintos osztalékszelvény a papírról. Márciusi mélypontjáról 28 százalékot korrigált a és Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatója szerint több oka is van annak, hogy messze a Richter a legjobban teljesítő blue chip az idén.

A forint a fontosabb devizákhoz képest 10 százalékot gyengült tavaszra az év elejétől, ami a bevétele 90 százalékát az exportpiacain realizáló Richternek egyértelműen kedvező, javítja az árbevételi és a pénzügyi eredményt is.

Fotó: Richter

Másrészt a februári pánik csillapodása után a befektetők fókuszába a defenzív részvények – technológia, gyógyszeripar – kerültek, ami szintén a vételi oldalt erősítette a Richter-részvény piacán. Az elmúlt egy-két héten pedig azt láttuk – mondta a Világgazdaságnak Gyurcsik Attila –, hogy a gazdasági ciklusok változásaira érzékenyebb részvények, például a bankpapírok kerültek előtérbe. Ugyanakkor a visszatérő risk on szemlélet például a feltörekvő piacokra érkező friss befektetői tőke miatt a Richter-részvény árazását is segíti. Az Accorde szakértője hosszú távon optimista a Richter és általában a gyógyszergyártás kilátásait illetően.

A jelek szerint a magyar cég a nagy nyertese annak, hogy – ellentétben a szektor több szereplőjével – nem épített ki gyártói kapacitásokat Kínában.

Mindez azért lényeges – mondta az Accorde szakértője –, mert a koronavírus-járvány egyik tanulsága éppen az, hogy az ellátási láncok újragondolása és a Kínától való függés csökkentése lenne indokolt a többi közt a gyógyszeriparban is.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja!

blue chipek tőzsde gyógyszeripar Richter
Kapcsolódó cikkek