Pénz- és tőkepiac

Folytatódhat a Nyomda emelkedése

Az Állami Nyomda továbbra is az egyik legbiztonságosabb hosszú távú befektetés a régióban.

Az Állami Nyomda továbbra is az egyik legbiztonságosabb hosszú távú a régióban, ennélfogva a közeljövőben folytatódhat a árfolyamának mérsékelt emelkedése.

A koronavírus-járvány okozta korlátozások az ütésállónak vélt üzleti modellel rendelkező nyomdatársaság rövid távú stabilitását is megbolygathatták.

Az elmúlt két hónapban a cash flow érezhetően visszaeshetett, mivel az okmányirodákban az új dokumentumigénylések száma drasztikusan visszaesett. Ez azonban csak egy időben elhatárolt bevétel, hiszen a lejáró okmányokat az év második felében meg kell újítani. Ezzel a kieső bevételek visszatérhetnek, és a vállalat profitja nagymértékben megnövekedhet. Mindemellett a cég rövid távú intézkedéseivel a költségek lefaragására, a munkaerő megtartására és a bérek befagyasztására törekedett, hogy pénzügyi stabilitását megőrizze.

A közelmúltban befejeződött, csaknem kétmilliárd forintos beruházással egy többfunkciós üzemcsarnokot sikerült létrehoznia a vállalatnak. Ezzel a beruházással májustól évi 120 millió forintos bérleti költséget spórol meg, ami az egy részvényre jutó profitot nyolc forinttal megnöveli. A beruházást a vállalat alacsony finanszírozási költségű hitelkeretből valósította meg, a hitelt a járvány miatt kedvező kondíciójú, hosszabb futamidejű változatra konvertálták, hogy a működés stabil maradjon.

Véleményünk szerint a 2019-es eredmény után járó osztalékot az idén nem fizetik ki, de elképzelhető, hogy 2021-ben extra lesz.

A társaság konzervatív üzletpolitikáját figyelembe véve a likviditási helyzet stabilitása prioritást élvez a járvány közepette, ezért a tőkeszerkezet optimalizálása a fő cél.

Az idei évi eredményvárakozásunk szerint a társaság jövőre 70 forintos osztalékot fizethet, amit 103 forint követhet. Bár a jövő évi rendkívüli osztalék nem borítékolható, érdemes opcióként tekinteni rá.

Állami Nyomda Nyrt. STRATÉGIA
Kapcsolódó cikkek