Pénz- és tőkepiac

Lecsengett a járvány az IPO-piacon

Felbátorodtak a tőzsdei megjelenésüket és forrásbevonásukat a koronavírus miatt elhalasztó cégek: a Warner Music 1,9 milliárd dolláros IPO-jával idei rekordot döntött, és a technológiai szektor aktivitása is egyre látványosabb.

Az első kereskedési napon 20,5 százalékkal erősödött a Warner Music Group (WMG) részvényárfolyama a Nasdaq elektronikus börzén, ékesen bizonyítva, hogy az amerikai közönség kiéhezett az elsődleges tőzsdei kibocsátás (IPO) kínálta befektetési lehetőségekre. A többi között a Rolling Stonest, Madonnát, Ed Sheerant és a Pink Floydot is az ügyfelei között tudó WMG 77 millió részvényt dobott a piacra a megcélzott 23–26 dolláros sáv felső határához közelebbi 25 dolláros egységáron, hétmillióval többet az eredetileg tervezettnél. A szerdai kereskedés 27 dollárról indult, és az árfolyam 30,1 dollár közelében zárt.

Fotó: Sergei Bobylev/TASS via Getty Images

Az amerikai tőzsdék idei legnagyobb IPO-ját nem a zenekiadó terjeszkedéséhez szükséges friss források bevonása miatt szervezték, hanem azért, hogy a tulajdonosok tisztes profittal kiszállhassanak a cégből. Az IPO elsősorban a főrészvényes Access Industries érdekeit szolgálja, a társaság és vezetője, Len Blavatnik nagybefektető csökkentette befolyását a WMG-ben.

A Reuters szerint Blavatnik már a pénzénél van, a befektetett 3,3 milliárd dollárjából 1,93 milliárd most visszajött, miközben a megmaradt pakettje révén továbbra is az ő szava érvényesül a stratégiai döntéseknél az IPO révén 12,75 milliárd dollárra értékelt zenepiaci társaságban. A Warner értéke az ukrán származású Blavatnik 2011-es beszállása óta megnégyszereződött.

A március­ra tervezett IPO-t a koronavírus-járvány terjedésére hivatkozva elhalasztó WMG szekere nem fut valami jól, a cég a legutóbbi negyedévben 74 millió dolláros veszteséggel zárt, miközben egy évvel korábban még 67 milliós eredményt mutatott ki. A visszaesésben nagy szerepe volt annak, hogy a cég az új albumok, filmek és egyéb tartalmak kiadását is jegelte, igaz, a másik oldalon a kijárási korlátozások megdobták a streamforgalomból származó bevételeit. Mindenesetre a 2,98 milliárd dolláros adósságállományuk nem túl bizalomgerjesztő.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Universal Vivendi Zoominfo IPO Warner Music Group Nasdaq
Kapcsolódó cikkek