Pénz- és tőkepiac

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Magnet Banknak

Az MNB 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra, többek között a vállalatirányítással, az ügyfélcsoportképzéssel, egy átvett portfólió árfolyamkülönbözetének elszámolásával, illetve az értékvesztés meghatározásával kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt. A jegybank határidők kitűzésével intézkedések megtételére kötelezte a hitelintézetet a – pénzügyi rendszerre kockázatot nem jelentő – hiányosságok megszüntetésére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – helyszíni ellenőrzést is magában foglaló – célvizsgálatot folytatott a MagNet Bank Zrt.-nél (MagNet Bank) és leányvállalatánál, a MagNet Faktor Zrt.-nél számos tevékenységi terület áttekintésére.

Az ellenőrzés a 2017. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A jegybank vizsgálata nyomán egyebek közt megállapította, hogy a vállalatirányítás terén a MagNet Bank számos magas kockázati súlyú tevékenysége és szakterülete kapcsán nem végzett belső ellenőri vizsgálatot, illetve nem rendelkezik az összeférhetetlenségek és érdekkonfliktusok feltárására és nyilvántartására vonatkozó megfelelő belső szabályozással.

A hitelezési kockázatok terén – egy korábbi vizsgálatának eredményéhez hasonlóan – a jegybank ismételten feltárta, hogy a hitelintézet a vállalati hitelezés kapcsán nem tett eleget a jogszabályi előírások szerinti (a gazdasági függőségek feltárása utáni) ügyfélcsoport-képzési kötelezettségének. Az értékvesztésképzés vonatkozásában a csoportos értékvesztés meghatározására felhasznált modelljével kapcsolatban is hiányosságok voltak megállapíthatók.

Elmaradt az ezzel kapcsolatban elvárt intézkedések megfelelő implementációja,

továbbá a hitelintézet számvitelileg alá nem támasztott módon mutatta be egy külső partnertől átvett portfóliója esetében az arra vonatkozó árfolyamkülönbözet elszámolását.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Mindezek és további hiányosságok miatt az MNB ma publikált határozatában 2020. szeptember 30-i határidővel kötelezte a MagNet Bankot, a feltárt problémák megszüntetésére. A hitelintézetnek az előírt kötelezettségek teljeskörű végrehajtásának ellenőrzéséről készített – a hitelintézet vezető testületei által is megtárgyalt, jóváhagyott belső ellenőri jelentéssel – idén év végéig szükséges beszámolnia azok megtörténtéről. A jegybank a jogsértések miatt összességében 19 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a feltárt jogsértések súlyosságát, kockázatosságát, azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideje állt fenn, s rendszerszintű probléma volt, illetve azt is, hogy hitelintézet az MNB korábbi határozatában foglalt kötelezést sem teljesített.

Enyhítő körülménynek számított a MagNet Bank mindvégig együttműködő magatartása,

az, hogy megkezdte a hiányosságok egy részének megszüntetését, illetve továbbiak esetében jelezte erre vonatkozó szándékát.

Magnet Bank bírság MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek