Pénz- és tőkepiac

Az elektronikus fizetés lehetőségét biztosítaniuk kell a kereskedőknek

Az elektronikus fizetés adatait nem lehet eltitkolni, nyoma marad akkor is, ha a kereskedő nem üti be a tételeket a pénztárgépbe.

Januártól – bizonyos kivételekkel – a kereskedők kötelesek lehetővé tenni az úgynevezett elektronikus fizetést, a változtatás a feketegazdaság ellen is hatásos lehet – mondta a Magyar Nemzetnek Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

A lap szerdai számában megjelent cikkben az államtitkár kifejtette:

a parlament által múlt héten elfogadott módosítás megköveteli a online kasszát használó szereplőitől, hogy garantáljanak készpénzmentes fizetési lehetőséget. Szóba jöhet a bankkártyás vagy telefonos fizetés elfogadása, ez esetben POS terminált kell rendszeresítenie az üzletnek.

Megfelelő az is, ha a kereskedő az azonnali banki átutalás lehetőségét kínálja fel, illetve, hogy a fogyasztó telefonja segítségével utalja át a vételárat. Ez utóbbi folyamat még nem elég gördülékeny, de a pénzügyi kormányzat abban bízik, hogy a bankszféra és a kommunikációs szektor még az idén fejleszt olyan mobiltelefonos alkalmazásokat, amelyek néhány másodpercre rövidítik az ilyen fizetést – jegyezte meg Gion Gábor.

Az államtitkár elmondta: a bankkártyás vagy elektronikus fizetés lehetővé tételét azon üzletek számára írták elő, ahol online pénztárgép működik.

Fotó: Shutterstock

Jelenleg 60 ezer olyan kereskedőt tartanak nyilván, amely online kasszát használ, de csak készpénzt fogad el. Nekik január 1-jéig fel kell készülniük a jogszabály hatályba lépésére

– jelezte Gion Gábor.

Rámutatott: az elektronikus fizetés hasznos lehet a feketegazdaság ellen. Az elektronikus fizetés adatait ugyanis nem lehet eltitkolni, nyoma marad akkor is, ha a kereskedő nem üti be a tételeket a pénztárgépbe.

Az új szabályoknak egyéb kedvező hatásuk is van – hívta fel a figyelmet -, mérsékelhetik például a gazdaságban forgó készpénz mára óriásira duzzadt mennyiségét. A készpénz kezelése, szállítása, őrzése, számolása évente akár 400 milliárd forintba is kerülhet, ezt pedig a fogyasztóknak kell kifizetniük – emelte ki. Az elektronikus fizetés a koronavírussal szembeni küzdelem hatékony eleme is lehet – fűzte hozzá.

Gion Gábor közölte:

a mostani szabályváltozásokat hamarosan újabbak követik. A Pénzügyminisztériumban folyamatban van a banki digitalizációval kapcsolatos jogszabály előkészítése, a javaslatcsomag az ősszel a törvényhozás asztalára kerülhet.

Az érintéses bankkártyás fizetésről, a pay pass-ról az államtitkár elmondta: az év végéig érvényes a válság idején hozott szabály, amely szerint 15 ezer forintot lehet a PIN-kód megadása nélkül, pusztán a kártya terminálhoz érintésével kifizetni. A kormányzat álláspontja szerint a 15 ezres felső határ megfelelő.

utalás készpénz fizetés
Kapcsolódó cikkek