Pénz- és tőkepiac

Bővülhet a SZIT-ek köre a tőzsdén

Epizódszereplők a SZIT-ek a hazai tőzsdén, a rendkívüli kifizetéseket leszámítva csak átlag alatti osztalékhozam érhető el a részvényeik tartásával. A kör bővülhet, de az új érkezők sem biztos, hogy vonzóbbak lennének a BIF-nél és a Graphisoft Parknál.

Még az idén szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) válna a SunDell Estate, a cég hétfőtől nyilvános részvénytársasági formában működik. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat meg a kereskedés a társaság részvényeivel. A Budapesti Értéktőzsdén lévő SZIT-kínálat egyelőre olyan szegényes, hogy befektetői szemszögből kívánatos lenne a bővítése, akár a SunDell részvényeivel, akár további érkezőkkel.

Jelenleg három kibocsátó – a Budapesti Ingatlan (BIF), a Graphisoft Park és a Finext – rendelkezik SZIT-státusszal.

A negyedikként érkező SunDell részvényeit június 22-én vezették be a tőzsdére, a tranzakciót nem kísérte nyilvános részvénykibocsátás, később azonban megjelenhetnek a magánbefektetők a tulajdonosok között: a SZIT-té válás feltétele a 25 százalékos közkézhányad.

Fotó: Kallus György / VG

A Standard kategóriáját megcélzó SunDell ingatlanfejlesztő cégek és magánszemélyek tulajdonában van: 10 százaléknál nagyobb pakettje van a kibocsátó negyedét birtokló GOPD Nyrt.-nek, a Filatina Kft.-nek (22 százalék), Rizó Mihálynak (15,5 százalék), valamint a Green Rose Kft.-nek (12,5 százalék).

A vállalat tavaly 7,67 milliárd forint árbevétel mellett 2,1 milliárd forint üzemi eredményt és kétmilliárd forint nettó eredményt ért el, a mérlegfőösszege 34,5 milliárd forint volt.

A SunDell tavalyi bevétele döntően az év nyarán befejezett Nerium Park lakásainak eladásából keletkezett. Az állami adóhatóság tavaly január óta szabályozott ingatlanbefektetési előtársaságként tartja nyilván a SunDellt, de mint a cég jelezte, ha ez év végéig nem történik meg a SZIT-té alakulás, akkor az elővállalkozási időszakra eső társasági és helyi iparűzési kétszeresét kellene befizetniük, összesen egymilliárd forint értékben.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!

BÉT tőzsde szit
Kapcsolódó cikkek