Cégvilág

Bővülhet a SZIT-ek köre a tőzsdén

Epizódszereplők a SZIT-ek a hazai tőzsdén, a rendkívüli kifizetéseket leszámítva csak átlag alatti osztalékhozam érhető el a részvényeik tartásával. A kör bővülhet, de az új érkezők sem biztos, hogy vonzóbbak lennének a BIF-nél és a Graphisoft Parknál.

Még az idén szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) válna a SunDell Estate, a cég hétfőtől nyilvános részvénytársasági formában működik. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat meg a kereskedés a társaság részvényeivel. A Budapesti Értéktőzsdén lévő SZIT-kínálat egyelőre olyan szegényes, hogy befektetői szemszögből kívánatos lenne a bővítése, akár a SunDell részvényeivel, akár további érkezőkkel.

Jelenleg három kibocsátó – a Budapesti Ingatlan (BIF), a Graphisoft Park és a Finext – rendelkezik SZIT-státusszal. A negyedikként érkező SunDell részvényeit június 22-én vezették be a tőzsdére, a tranzakciót nem kísérte nyilvános részvénykibocsátás, később azonban megjelenhetnek a magánbefektetők a tulajdonosok között: a SZIT-té válás feltétele a 25 százalékos közkézhányad.

A Standard kategóriáját megcélzó SunDell ingatlanfejlesztő cégek és magánszemélyek tulajdonában van: 10 százaléknál nagyobb pakettje van a kibocsátó negyedét birtokló GOPD Nyrt.-nek, a Filatina Kft.-nek (22 százalék), Rizó Mihálynak (15,5 százalék), valamint a Green Rose Kft.-nek (12,5 százalék). A vállalat tavaly 7,67 milliárd forint árbevétel mellett 2,1 milliárd forint üzemi eredményt és kétmilliárd forint nettó eredményt ért el, a mérlegfőösszege 34,5 milliárd forint volt. A SunDell tavalyi bevétele döntően az év nyarán befejezett Nerium Park lakásainak eladásából keletkezett. Az állami adóhatóság tavaly január óta szabályozott ingatlanbefektetési előtársaságként tartja nyilván a SunDellt, de mint a cég jelezte, ha ez év végéig nem történik meg a SZIT-té alakulás, akkor az elővállalkozási időszakra eső társasági és helyi iparűzési kétszeresét kellene befizetniük, összesen egymilliárd forint értékben.

A BÉT-en jegyzett SZIT-ek közül a Finext-részvényekben évek óta nincs kereskedés, a BIF papírjainak árfolyama idén 3,9, a Gra­phi­soft Parké 34,2 százalékkal csökkent. A törvé­nyi kötelezettségnek megfelelően mindkét vál­lalat az előző évi nettó eredményének 90 szá­zalékát fizeti ki osztalékként, már ha a rendel­kezésre álló szabad készpénzállomány ezt lehetővé teszi. A BIF részvényenként 10 forintot osztott vissza, ez a jelenlegi árfolyam alapján 3,3 százalékos osztalékhozam. Rendkívüli osztalékot fizetett a Graphisoft Park, rekordmagas összeget, részvényenként 1060 forintot, de a 30 millió eurós kifizetésből csak 4,4 millió euró származott a tavalyi nyereségből, a többit hitelből teljesítette a cég. A rendkívüli kifizetés nélkül a Graphisoft osztaléka átlagos lenne, és 3,1 százalékos hozammal érne fel. Más szemszögből ez az is becsülendő, mivel a SunDell jó előre jelezte: természetesen a SZIT-törvényben előírt mértékű osztalékfizetésre tesz majd javaslatot a cég igazgatósága, de megtörténhet, hogy szabad pénzeszközei nem érik el az adózott nyereség 90 százalékát. Ennek magyarázata az, hogy a SunDell lakóingatlan-építési projektjei folytatódnak, emiatt a szabad pénzeszközök korlátosak.

A WestEnd évek óta kacérkodik a gondolattal, hogy részvényeit a tőzsdére vezesse, és élvezhesse a SZIT-formával járó adóelőnyöket. Hasonló megfontolás vezette a Waberer György érdekeltségébe tartozó BILK Logisztika Nyrt.-t is, a cég azonban hiába kínálta fel a részvényei negyedét eladásra, a jegyzés eredmény nélkül zárult. A társaság részvényei 2018 júniusától „ülnek” a tőzsdén, a BÉT által méltányosságból meghosszabbított határidő tegnap, június 30-án járt le, addig nyújthatta be a BILK a tőzsdei kereskedés megkezdése iránti kérelmét.

Előnyök és kötelezettségek

A SZIT-ként működő vállalatok igazgatóságának kötelező az osztalékfizetésre vonatkozó javaslatot a közgyűlés elé beterjeszteni. A vállalat eszközeinek 70 százalékban ingatlanoknak kell len­niük, de egyetlen ingatlan csak 30 százalékot tehet ki. A szigorú szabályokért „cserébe” a cégeknek nem kell társasági adót és helyi iparűzési adót fizetniük, a vagyonszerzési illeték pedig 2 százalék. A kedvezményeket már az elővállalkozások is igénybe vehetik. | vg

 

szit
Ezek is érdekelhetik