Pénz- és tőkepiac

Demokratikus átvilágítás Hongkongban

A kínai piacon megtermelhető profit érdekében a nemzetközi nagybankok önként alávetik magukat Peking óhajának, és kiszűrik a hongkongi függetlenség megőrzéséért kiálló ügyfeleiket.

A globális hálózattal rendelkező nagybankok egymás után kezdik hongkongi ügyfeleik átvilágítását, de nem a vagyonuk eredetét vizsgálják, hanem azt, hogy

nem jelentenek-e kockázatot a július 1-jén kihirdetett új nemzetbiztonsági törvény alapján, azaz van-e bármilyen kapcsolatuk a demokráciáért aggódó és azért tüntetni is hajlandó emberekkel.

A Reuters forrásai szerint kiszűrésükkel az esetleges konfliktust szeretnék megakadályozni a kínai szabályozó hatóságokkal. Különösen a svájci nagybankok átvilágítási buzgalma figyelemre méltó, a három legnagyobb tőzsdén jegyzett hitelintézet, a UBS, a Credit Suisse és a Julius Baer az elsők között lépett.

Fotó: ISAAC LAWRENCE / AFP

A legnagyobb európai bankház, az HSBC igyekezetére kézenfekvő a magyarázat, a cég nevében a H betű Hongkongot, az S betű Sanghajt fedi, és kitettsége a kínai piacnak rendkívül nagy, ahogy a törvényt vele együtt üdvözlő Standard Charteredé is.

A bankok most hongkongi ügyfeleik átvilágításakor a politikai kapcsolataikra, a hovatartozásukra és a kormányzati összeköttetéseikre is kíváncsiak, s erre vonatkozóan nyilatkozattételre kötelezik őket.

Önvédelemből inkább felmondanák a politikailag megbízhatatlannak vélt ügyfeleik szerződését, semmint az a vád érje őket Peking részéről, hogy a rezsimmel a szembenállást a náluk vezetett bankszámlákról finanszírozzák. Míg a bankok legfeljebb a pénzüket veszíthetik el, addig az, aki a Kínától való elszakadást propagálja, felforgató tevékenységet végez, rendszerellenes összeesküvést sző idegen hatalmak érdekében, és az új törvény értelmében szó szerint az életét kockáztatja.

Egy 200 milliárd dollárt forgató vagyonkezelő névtelenséget kérő munkatársa szerint egészen a 2014-es esernyős függetlenségi tüntetésekig visszakövetik ügyfeleik tevékenységét. A bankok mindezt nem verik nagydobra, a szociális hálón közzétett esetek viszont azt igazolják, hogy az érintetteknek van félnivalójuk.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

HSBC UBS Julius Baer átvilágítás Hongkong
Kapcsolódó cikkek