Pénz- és tőkepiac

Látványos rali repítette az ezüstöt

Óvatosságra int az ezüstrali, hiszen a piaci eksztázist sokszor fájdalmas kijózanodás követi.

Az olajspekulánsok nettó vevők voltak a WTI és a Brent piacán az elmúlt héten, a piac azonban továbbra is tanácstalan, nem sejti, milyen hatással lesz a nyersanyag árfolyamára a koronavírus-járvány következő fázisa.

Az energiahordozó kurzusa továbbra sem tudta áttörni a WTI esetében a 42 dolláros, a Brentnél pedig a 44 dolláros szintet, ennek ellenére a bikák továbbra is erősnek tűnnek, bár a momentum csökkent.

Az amerikai készletek rekordszinten vannak, az olajkitermelő cégek vállalati jelentései várhatóan rendkívül gyenge eredményeket mutatnak majd a második negyedévre.

Az USA és Kína közti feszültség és a dollár gyengülésének hatására a nemesfémek látványosan drágultak az elmúlt hetekben, az ezüst és a réz esetében a járvány utáni fellendülésbe vetett hit fűti a befektetőket.

Egyesek 2022-re óriási javulást várnak, ami a különböző kormányok, elsősorban az Egyesült Államok és Kína gazdaságélénkítő programjai-nak lehet majd az eredménye.

Az arany áttörte az 1900 dolláros szintet, az ezüstbikák pedig egy fantasztikus rohammal 2013 óta nem látott szintekig hajtották a fém árfolyamát, amely hétfőn elérte a 24 dollárt. Ennek ellenére az ezüst piacán a spekulatív pozicionáltságban – bár egy hét késéssel jelennek meg az adatok – nem lehetett látni előzetes helyezkedést.

Fotó: MTI/Mészáros János

A nagybefektetők nettó kitettsége a határidős piacon csekély vételi pozíciónövekedést mutatott. Az ezüstrali mindenképpen óvatosságra int, hiszen a piaci eksztázist sokszor fájdalmas kijózanodás követi, ha az optimizmust nem támogatják a fundamentumok.

Ezzel szemben a rézrali két hete megtorpant a 2019-es csúcsok közelében, ahol több technikai indikátor is jelzi, hogy a bikák elfáradtak.

A medvék számára azonban még nem szabad az út, mivel a koronavírus okozta termeléskiesések hatására a helyzet gyorsan fordulhat, és megeshet, hogy a réz hamarosan a 2018-as csúcsokat fogja tesztelni a 3,25 dolláros szint felett. Egyelőre a gyengélkedő dollár segíti a fémeket, de a fundamentumok, vagy inkább a hírek gyors változásai feszült szinten tartják a volatilitást.

ezüst rali árfolyam
Kapcsolódó cikkek