Pénz- és tőkepiac

Piacra kerülnek a Palantir részvényei

Újraindult a nagy amerikai technológiai startupok tőzsdei bevezetése: a friss jelentkező a Peter Thiel nevével fémjelzett Palantir Technologies. A bevezetés pikantériája, hogy egy titkolózónak ismert cég kerül reflektorfénybe, amelynek fő megrendelője a bűnüldözés és a terrorelhárítás.

Évek óta várt bejelentést tett a többek közt a milliárdos Peter Thiel alapította szoftvercég, a Palantir Technologies: bizalmas formában kérelmezte az amerikai hatóságoknál részvényeinek tőzsdei bevezetését. Az akciót nemcsak Thielnek – Donald Trump tanácsadójának – a személye teszi érdekessé, hanem az is, hogy

a tőzsdére lépés egy olyan céget kötelez a széles körű információközlésre, amelyről üzleteinek bizalmas természete miatt viszonylag keveset lehetett tudni.

A Palantir kormányoknak és nagyvállalatoknak ad el adatelemző szoftvereket az Egyesült Államokban és külföldön, amelyeket például a bűnüldözésben és a terrorizmus elleni küzdelemben használnak fel. A céget 2003-ban alapította több partnerrel – köztük Alex Karp vezérigazgatóval – együtt Thiel, és a becsült értéke 2015-re már meghaladta a 20 milliárd dollárt.

Thiel a Szilícium-völgy egyik legbefolyásosabb alakja, a PayPal társalapítója, aki egyebek között a Facebook sikerében is szerepet játszott. Trump elnök tanácsadójaként összezördült más technológiai cégekkel, különösen a Google-lal, amelyet azért bírált, mert nem működik együtt kellően az amerikai védelmi minisztériummal.

A Palantirt magát is viták övezték, amiért szoftverei állampolgárok adatait kezelik nem átlátható módon.

Peter Thiel
Fotó: Kiyoshi Ota/Bloomberg/Getty Images

A cég sokáig ellenállt a nyomásnak, hogy tőzsdére lépjen, feltevések szerint üzletei bizalmas természete miatt, illetve, mert egyedi megoldásokat kellett kidolgoznia, ami hátráltatta a nyereségtermelést. A múlt évben azonban sikerült előrelépést elérni az automatizálásban, ami sokkal jobb piaci értékelést biztosíthat számára. A járványadatok feldolgozása új üzletet hozott. A vírus okozta szünet után újraindulóban a technológiai startupok tőzsdére lépése, és a Palantiré a legnagyobb eseménynek ígérkezik az Uber tavalyi bemutatkozása óta.

A bevezetésre az ősszel kerülhet sor. A formájáról nincs információ, de a hivatalos folyamat elindult. Kérelmében a cég a „nyilvános bevezetés” szót használta, ami a Bloomberg beszámolója szerint direkt tőzsdére lépést szokott jelenteni, de nem zárja ki azt sem, hogy a cég új részvények kibocsátásáról (IPO) döntsön. Egy korábbi bejelentésből kiderült, hogy

a Palantirnál folyamatban van egy 961 millió dolláros tőkeemelés, amelyből 550 millió dollár már meg is van.

Direkt tőzsdére lépés után a részvényekkel azonnal el lehet kezdeni kereskedni, egy IPO-t viszont tilalmi időszak követne.

Palantir peter thiel
Kapcsolódó cikkek