Pénz- és tőkepiac

Nehéz második félévre számít a Mol

Az upstream és a finomítás eredménye felére zuhant, a kiskereskedelmi szegmensben és a gázüzletágban azonban növekedni tudott a társaság a második negyedévben. Az idei évre kitűzött új EBITDA-cél 1,7-1,9 milliárd dollár.

A szektortársakhoz hasonlóan a Mol második negyedéves eredményét is súlyosan érintették a világjárvány negatív gazdasági hatásai. A magyar olajtársaság minden főbb eredménysoron gyengébb teljesítményt ért el a június végén zárult három hónapban.

Az iparágban leginkább figyelt, készletátértékelési hatásoktól tisztított CCS EBITDA az elemzői várakozásoknál kedvezőbben alakult és 113,9 milliárd forintot tett ki, 37 százalékkal elmaradva az egy évvel korábbitól.

A társaság üzemi eredménye 96 százalékkal 3,2 milliárd forintra zuhant, az adózott eredmény pedig az előző negyedévhez hasonlóan 40 milliárd forint feletti veszteséget mutat.

Az üzletágak közül a kutatás-termelés szenvedte el a legnagyobb csapást, a szegmens tisztított eredménye kevesebb mint felére, 35,5 milliárd forintra esett vissza, nagyrészt az időszakban összeomló olajárak miatt. Az idei második negyedévben a Brent hordónkénti ára 29,2 dollár volt, kevesebb mint fele az egy évvel korábbi 68,8 dolláros szintnek. A termelés negyedéves összehasonlításban 6 százalékkal 117 ezer hordó egyenértékre nőtt, miután az ACG azeri olajmező hozzájárulása kompenzálni tudta a kényszerű termeléscsökkentést Pakisztánban és az Egyesült Királyságban.

Fotó: Shutterstock

Jelentősen romlott a finomítói szegmens teljesítménye is a mostoha iparági környezetben, az üzletág tisztított EBITDA-ja ugyancsak bő 50 százalékkal 36,6 milliárd forintra apadt. A downstream csökkenő eredménye is várható volt, a kérdéses időszakban a csoportszintű finomítói árrés ugyanis mindössze 2,7 dollár volt hordónként, május közepétől pedig már negatív marzsok mellett dolgozott a társaság.

Kellemes meglepetést okozott viszont a fogyasztói szolgáltatások üzletág, ahol négy százalékkal javult az eredmény, holott az elemzők 16 százalékos visszaeséssel kalkuláltak. A szegmensben elért 35,2 milliárd forintos EBITDA egyben azt is jelenti, hogy

a pandémia hatására kiegyenlítődött a három fő üzletág közötti különbség: az upstream, a downstream és a kiskereskedelmi szegmens lényegében azonos mértékben járult hozzá a Mol-csoport eredményéhez.

A negyedik és egyben legkisebb gáz-midstream üzletág EBIDTA-ja a nagy kapacitáslekötésnek és az alacsonyabb működési költségeknek köszönhetően több mint kétszeresére nőtt, a 14,3 milliárd forintos eredmény jócskán felülmúlja a konszenzus várakozását is.

A második negyedéves eredményt követően a Mol-csoport megerősítette az idei évre vonatkozó 1,5 milliárd dolláros beruházási iránymutatását, egyúttal új EBITDA-előrejelzést is adott 2020-ra 1,7-1,9 milliárd dollár közötti értékkel, ami a kedvezőtlen külső környezet fennmaradását feltételezi a második félévre is.

A második hat hónap eredménye így várhatóan még az optimistább esetben sem haladja majd meg az első félévben elért 975 millió dollár tiszta EBITDA-t. Az új eredménycél 0,8-0,6 milliárd dollárral alacsonyabb az év elején megfogalmazott, majd később visszavont 2,5 milliárd dolláros várakozástól.

 

upstream EBITDA downstream Mol negyedéves eredmény
Kapcsolódó cikkek