Pénz- és tőkepiac

A lakásépítésekre nem hat a recesszió

Az építési engedélyek száma 20 százalékot emelkedett, a vevői érdeklődések száma pedig mindenkori csúcson van Amerikában.

Az Amerikában dúló ellenére a lakáspiac kiválóan teljesít. Ennek legfőbb oka, hogy a minden korábbinál bőkezűbb munkanélküli-segélyeknek és jóléti transzfereknek köszönhetően a lakosság vásárlóereje a hatalmas gazdasági visszaesés ellenére sem csökkent, ezért nem került sor tömeges jelzáloghitel-bedőlésekre.

Sőt, az alacsony jelzáloghitel-kamatok és a nagyvárosokból való kiköltözési trend következtében a lakáspiac dübörög, a Case-Shiller országos lakóingatlan-árindex 3 százalék fölötti éves áremelkedést jelez, az új lakásépítések száma pedig júliusban közel másfél millióra ugrott, több mint 10 százalékkal haladva meg az elemzői várakozásokat.

Az építési engedélyek száma 20 százalékot emelkedett, a vevői érdeklődések száma pedig mindenkori csúcson van. A házépítő vállalatok részvénypiaci ralijának koránt sincs vége, hiszen három tényező is jó hátszelet nyújt a szektor számára.

Fotó: AFP

Először is, a rekordalacsony jelzáloghitel-kamatok a népesség nagyobb hányada számára lehetővé teszik az ingatlantulajdonossá válást, ugyanakkor a jelzáloghitel-állomány jövedelmekhez viszonyított aránya jóval a kétezres évek közepének szintje alatt van, ami nagy növekedési tartalékot jelent a hitelezésben.

Másodszor, ugyan a lakásépítések száma jelentősen nőtt a 2008-as válságot követő mélypontról, de jócskán van tér a további bővülésre, hiszen még mindig elmarad a húsz évvel ezelőtti szinttől, miközben azóta az ország lakossága közel 50 millióval, a háztartások száma pedig 25 millióval nőtt.

Harmadszor, a szektor a jelentős emelkedés ellenére még mindig diszkontárazáson forog, hiszen az S&P Supercomposite Homebuilding Index P/E-rátája 13 alatti, míg az S&P 500 Index 27 feletti P/E-n kereskedik.

Mivel sem az alacsony kamatokban, sem a nagyvárosokból való kiköltözés trendjében nem várható változás a közeljövőben, a házépítők nyereségességére csak az alapanyag-költségek már tapasztalható megugrása jelenhet veszélyt.

lakáspiac építés Amerika
Kapcsolódó cikkek