Pénz- és tőkepiac

Garantiqa-tőkeemelés a hitelezés fenntartásának támogatásához

A társaság kezességvállalási portfóliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére.

Kiemelt szerep jut a garanciakonstrukcióknak a koronaválság kezelésében, ezt mutatja, hogy az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére.

Ez 31 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest

– mondta Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

A Garantiqa által a koronavírus járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében bevezetett új garanciaprogramok ugrásszerűen tovább növelik a társaság aktivitását, a növekvő kezességvállalási portfolió ugyanakkor a tőkemutatók csökkenő trendjét eredményezi.

A kezességvállalási kapacitás fenntartása érdekében a Garantiqa tőkehelyzetét meg kell erősíteni, ezért az MFB Zrt. az államot megillető tulajdonosi jogok gyakorlójaként az állam nevében 10 milliárd forint összegű tőkeemelést hajt végre

– jelentette be Sipos-Tompa Levente a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója.

A szakember jelezte a Garantiqa tőkeemelésének végrehajtása lehetővé teszi a kezességvállalási tevékenység elmúlt években tapasztalt gyors növekedésének további folytatását, hiszen az MFB csoport tulajdonosi elvárás alapján 2015 óta emelkedő üzleti fázisban van.

A mostani tőkeemelés segít a kkv-hitelezés bővülésének további támogatását. Sipos-Tompa Levente szerint az MFB Csoport egyedülállóan egyszerre tud tőke és garanciatámogatást nyújtani.

A tevékenység során a bankcsoport kiemelten fontosnak tartja, hogy döntően piacról szerezzen be forrásokat, ám most a koronavírus válság ezt a célt némileg felülírta. Ugyanakkor a feladatok teljesítése jól halad, az elnök-vezérigazgató szerint

az MFB Csoport az év végéig több, mint 1000 milliárd forintot fog a magyar gazdaság számára juttatni.

Ez elsősorban most a likviditási finanszírozást jelent, de egyre komolyabban jelenik meg a beruházási igények finanszírozásának igénye.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A garancia bizonytalan a gazdasági környezetben kiemelten fontos, hiszen a bankok számára a hitel mögötti garancia csökkenti az ügyfél fizetőképességének kockázatát, számos vállalkozás számára a garanciakonstrukciók jelentik a hitelekhez, beruházásokhoz, ezen keresztül akár a túléléshez, az újrainduláshoz vagy éppen a fejlődéshez vezető utat.

A vezérigazgató hozzátette: a válság nyomán az EU is észlelte a garanciatermékek fontosságát,

s ezért a korábbi 80 százalékos garanciavállalási határt 90 százalékra emelte,

s engedélyezte a nehéz helyzetben lévő vállalatok finanszírozásának garantálását is.

Az EU engedélyével immár a nagyvállalati körnek is elérhetővé vált a garanciavállalás,

bankcsoporti döntés szerint a Garantiqa 5 milliárdos hitelösszegig vállal garanciát, efelett az MFB saját garanciaprogramja lép be.

A Garantiqa a válságra válaszul 500 milliárd forintos krízis-garanciakeretet nyitott, amit az MFB saját garanciaprogramja 130 milliárd forinttal egészített ki. A kifejezetten a koronavírus járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak enyhítése érdekében elindított, rendkívüli Krízis Garanciaprogramban szeptember végéig 253 milliárd forintnyi hitel került kihelyezésre 5769 darab szerződésben – mondta el Búza Éva.

A Garantiqa az MFB saját hitelei mellett az MNB NHP finanszírozáshoz is kapcsolható, míg alanyi jogon kapcsolódik a Garantiqa garancia az összes Széchenyi Kártya konstrukcióhoz. Emellett a kereskedelmi bankok saját hiteleihez is kapcsolhatóak a Garantiqa garanciák.

Garantiqa Hitelgarancia Zrt tőkeemelés koronavírus Magyar Fejlesztési Bank hitel MFB Zrt.
Kapcsolódó cikkek