Pénz- és tőkepiac

Hatalmas összegű IPO-ra készül Varsó

A lengyel Amazonként emlegetett Allegro 267 millió dollát tervez bevonni.

Az utóbbi évek legnagyobb elsődleges nyilvános részvénykibocsátására (IPO) készül ebben a hónapban a varsói A lengyel fővárosban parkettre lépő helyi Allegro e-kereskedelmi vállalat ugyanis 1 milliárd zlotyi, azaz mintegy 267 millió dollár értékben készül piacra dobni papírjaibó, ami becslések szerint a társaság részvényeinek 20-25 százalékát jelenti.

Az Amazonnak és az eBay-nek is versenyt támasztó társaság közölte, hogy a küszöbön álló tranzakcióval bevonni szándékozott friss tőkéből átütemezné lejáró adósságait, de arra is fordítana az marketingre, márkanevének népszerűsítésére is fordítana az összegből.

A Cinven, a Permira és a Mid Europa Partners nevű magántőke-alapok tulajdonában álló Allegro az értékesített részvények 5 százalékát szánja a kisbefektetőknek. Az IPO során a három főrészvényes is értékesítene részvényeiből, ám továbbra is tulajdonosok maradnak.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A közreműködő bankok -piaci pletykák szerint – a vállalat értéket az IPO előtt 14,4 milliárd dollárra, a részvényesi értéket pedig 13 milliárd dollárra becsülték.

Több mint 12 millió aktív felhasználónk van, köztük 100 ezer kkv, és annyira elismertek vagyunk Lengyelországban, hogy természetesen adódott az itteni tőzsdére lépés

– mondta Francois Nuyt, az Allegro vezérigazgatója. Nuyt a nemzetközi befektetőkkel folytatott konzultációkat követően úgy látja, jelentős az érdeklődés a cég papírjai iránt. Profiljából adódóan a koronavírus miatti korlátozó intézkedések is segítik a vállalatot, melynek bevételei az első fél évben 52 százalékkal 470 millió dollárra nőttek. Lengyelországban az internetes tavaly még csupán 8,4 százalékos részesedést ért el, míg Nagy-Britanniában 18, Kínában pedig 27 százalékon áll.

A részvénykibocsátás globális koordinátorai és vezető szervezői a Goldman Sachs International és a Morgan Stanley lesznek. Az Allegro azt is bejelentette, hogy első féléves, 200 millió dollárt meghaladó kiigazított EBITDA-ját 3,7 szeresen meghaladó adósságállománya refinanszírozására 1,5 milliárd dollár értékben egy zlotyiban denominált ötéves lejáratú hitelt is felvesz, valamint közel 140 millió dollár erejéig egy több devizában jegyzett rulírozó hitelkeretet is nyit.

Ebben a hónapban lép a varsói börzére a mobilos kaszinó-alkalmazást fejlesztő Huuuge és a számítógépes játékokra specializálódott People can fly csoport is.

Allegro
Kapcsolódó cikkek