Pénz- és tőkepiac

Vegyes a kép a biztosítóknál

Nem egészen négy százalékkal emelkedett az első fél évben a biztosítók díjbevétele, ám a szektor adózott eredménye több mint negyedével nőtt.

A hazai biztosítók díjbevétele 613,1 milliárd forintot ért el az első fél évben, ami 3,6 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz viszonyítva – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett adataiból.

Az emelkedés szinte teljes egészében a nem életbiztosítási ágnak köszönhető, hiszen itt éves összevetésben 6 százalékkal, 353,7 milliárd forintra nőtt a díjbevétel.

Az életbiztosítási üzletágban ugyanakkor nagyon szerény, 0,6 százalékos növekedést mutatott ki az MNB, 259,4 milliárdos díjbevétel mellett.

Ami az életbiztosítási üzletágat illeti, ott a befeketetési egységhez kötött (unit-linked) konstrukciók és a nyugdíjbiztosítások jelentették a húzóerőt:

előbbieknél 10,9 százalékkal, 108,8 milliárd, utóbbiaknál pedig 18,2 százalékkal, 51,7 milliárd forintra emelkedett az első hat hónap díjbevétele.

A vegyes életbiztosításoknál viszont csaknem 24 százalékos, éves visszaesést mutat a statisztika, nem egészen 55 milliárdos díjbevétel mellett.

Fotó: Shutterstock

A nem életbiztosítási üzletágban a lakossági vagyonbiztosításoknál 7,1 százalékos, éves bővülést mutatnak az első féléves számok, 70,3 milliárd forintos díjbevétel mellett.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosításoknál szintén stabil, 8 százalékos volt a növekedés, 133,2 milliárdos díjbevétellel, de éppen kétszámjegyű bővülést regisztrált az MNB a cascónál is.

Az utasbiztosításoknál viszont kristálytisztán látszik a koroavírus-járvány hatása:

itt összesen 3,7 milliárd forintnyi díjbevételt sikerült elérni fél év alatt, ami drasztikus, 44,2 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

A biztosítóintézetek első fél éves, adózott eredménye 50,3 milliárd forintot tett ki 2020. első hat hónapjában, 27,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

biztosítások díjbevétel MNB
Kapcsolódó cikkek