Pénz- és tőkepiac

Egy kisvárosnyi ember távozott fél év alatt a tőzsdei cégektől

A legnagyobb vállalatok karcsúsítottak, a technológiai cégek növelték a létszámot.

Mintegy 6700 fővel csökkent a tőzsdei cégek dolgozóinak száma a júniussal zárult fél évben, de még így is több mint 100 ezer embernek adtak munkát. A személyi ráfordítások a számottevő létszámcsökkenés – valamint az állami bértámogatási és járulékcsökkentési lehetőségek esetenkénti igénybevétele – ellenére is átlagosan közel 3 százalékkal nőttek annál a 31 társaságnál, amely féléves beszámolójában közölt erre vonatkozó adatokat.

A 38 ezer dolgozóval a pesti tőzsdén jegyzett legnagyobb foglalkoztató OTP-től 2300-an távoztak az év kezdete óta, a magyarországi munkatársak száma azonban nem változott érdemben.

A 6 százalékos állománycsökkenés mögött nagyobbrészt az első fél évben veszteségesen működő orosz leánybank saját alkalmazású ügynökeinek közel 1500 fős létszámcsökkenése áll. A zsugorodó személyi állományra ugyanakkor ötödével többet, 156 milliárd forintot fordított a hitelintézet.

Nem hozott nagy mozgásokat a pandémia a Molnál, noha az olajipart az elsők között csapta meg a válság füstje.

A Mol 26 ezres állománya csaknem hatszáz fővel apadt. A bérekre, járulékokra és egyéb munkavállalói kifizetésekre 135 milliárd forintot áldoztak, ami 2 százalékos megtakarítás.

A Richter féléves beszámolójában nem szerepelteti külön a személyi ráfordításokat, csak általánosságban emelkedő bérköltségekről tesz említést az év eleji 13 ezres létszám megtartása mellett. Tavaly 132,4 milliárd forintot költöttek személyi kiadásokra, ennek alapján 2020 első felében mintegy 70 milliárd forintot fordíthatott erre a gyógyszergyártó.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A Magyar Telekomnál csoportszinten mintegy ezer fővel csökkent a dolgozók száma 2020 első hat hónapjában, amihez a korábban megkezdett leépítéseken túl a kiszervezések hatása is hozzájárult. A hazai és az észak-macedóniai elbocsátások, az alacsonyabb magyarországi járulékfizetések és a gyakornoki foglalkoztatás átszervezése révén a munkaerőhöz kapcsolódó költéseket 5 százalékkal, 40 milliárd forintra sikerült mérsékelni. A Magyar Telekom Nyrt.-nél idén egyébként legfeljebb 450 főt érint a létszámleépítés az érdekképviseletekkel tavaly kötött megállapodás alapján.

Ennél is jelentősebb átrendeződések zajlottak le az Opusnál, amely révén közel felével, több mint 2500 fővel csökkent a munkavállalók száma a holdingnál, személyi kiadásait pedig csaknem hatvan százalékkal, 10 milliárd forintra faragta le az év első felében. Szállodáinak kényszerű bezárása miatt júniusban 671 fős csoportos létszámleépítést hajtott végre a társaság, a nagyobb változást ugyanakkor az energetikai portfólió, a Mátrai Erőmű értékesítése okozta, amivel egy csapásra több mint 2000 alkalmazott került át az Opustól az állami MVM-hez.

A Takarék Jelzálogbank stratégiai terveihez igazodva harmadával csökkentette a személyi jellegű kiadásait. A munkavállalók megtartása mellett kisebb költséghatékonysági lépések nyomán 3 százalékkal csökkentek az ANY Biztonsági Nyomda személyi kiadásai is. A Zwacknál 6, a Duna House-nál pedig a létszám emelkedése mellett is 9 százalékot spóroltak ezen a költségsoron. A technológiai cégek növelték dolgozóik számát a digitális szolgáltatások iránt erősödő kereslethez igazodva.

A 4iG személyi jellegű kiadásai csaknem megduplázódtak, ami nem meglepő, hiszen egy év alatt a másfélszeresére bővült a létszáma, január és június vége között pedig ötven fővel gyarapodott az állomány. Másfélszer többet költött az OTT-One is, a tőzsdeújonc Gloster pedig bő harmadával növelte személyi jellegű kiadásait. A legjobban a SET Group ilyen jellegű kiadásai ugrottak meg a tavaly megvett Triman Kft. vasútépítő év eleji konszolidálása miatt. Az AutoWallis új Jaguar Land Rover autókereskedésébe vett fel dolgozókat. Az Alteónál és az Appeninn-nél is a terjeszkedés miatt nőtt a bérköltség.

személyi jellegű kaidások OTP Opus bérköltség járványhelyzet Mol
Kapcsolódó cikkek