Pénz- és tőkepiac

Nyereséggel zárhatta a negyedévet a Mol

Az előző negyedévhez hasonlóan ezúttal is a kiskereskedelmi és a gázüzletág szállíthatja a kellemes meglepetéseket.

Éves alapon csaknem negyedével, 155,1 milliárd forintra eshetett vissza a Mol teljesítményét leginkább tükröző, újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA a harmadik negyedévben – derül ki a társaság által közzétett elemzői konszenzusból.

Az üzletágak közül ezúttal a finomítás érezhette meg leginkább a továbbra is mostoha olajipari környezet eredményrontó hatását, a downstream szegmens tisztított eredménye ugyanis 43 százalékkal, 45,4 milliárd forintra apadhatott. A kutatás-termelés viszont a körülményekhez képest stabil eredményt szállíthat, és 59,5 milliárd forinttal járulhat hozzá a társaság teljesítményéhez, 14 százalékkal elmaradva az egy évvel korábbitól.

Fotó: VG

Az előző negyedévhez hasonlóan ezúttal is a kiskereskedelmi és a gázüzletág szállíthatja a kellemes meglepetéseket. A fogyasztói szolgáltatásoknál 4,4 százalékos bővülést jeleznek előre az elemzők. Prognózisuk alapján az üzletág 49,5 milliárd forintos EBITDA-szintet érhetett el, ami nem csupán rekorderedmény lenne, hanem ezzel a finomítás szegmensét is maga mögé utasítaná. A legkisebb súlyú gázkereskedelmi üzletág EBITDA-hozzájárulása eközben a másfélszeresére, 12 milliárd forintra javulhatott.

A tisztított üzemi eredményt 62 százalékkal alacsonyabbra, 43,5 milliárd forintra várják a szakértők, akik a profit soron is számottevő, 44 százalékos csökkenésre számítanak. Öröm az ürömben, hogy az első két veszteséges negyedév után, július és szeptember között 33,8 milliárd forint adózott nyereséget termelhetett az olajtársaság.

konszenzus Mol negyedéves eredmény kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek