Pénz- és tőkepiac

Európába is ralit hozhat a Mikulás

A jegybanki pénzbőség továbbra is megmarad, a költségvetési ösztönzőcsomagok sora is folytatódhat.

Az amerikai elnökválasztás lezárul­tával kiárazódhat vagy legalább jelentősen mérséklődhet a bizonytalanság a tőkepiacokon. A jegybanki pénzbőség továbbra is megmarad, a költségvetési ösztönzőcsomagok sora is folytatódhat. Az eurózónában a jegybank is meglebegtette az újabb decemberi lazítások lehetőségét, aminek elsősorban taktikai jelentősége van:

bármilyen piaci zavar esetén a befektetők bízhatnak az EKB további likviditásfokozó intézkedéseiben.

Az amerikai részvénypiacok szep­tember elejéig minimális volatilitás mellett száguldottak új történelmi csúcsra, majd megtört a lendület. Kétszer is kisebb lokális mélypontokra estek az indexek, ahonnan újra célba vették a korábbi csúcsot, jelenleg néhány százalékkal alatta állomásoznak. Erős ellenállásnak ígérkezik ez a szint, a kitörést eddig nemcsak az elnökválasztás körüli bizonytalanság akadályozta, hanem főként az európai járvány miatt felerősödött félelem.

A járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozó intézkedések késleltethetik a korábban V alakot mutató világgazdasági visszazárkózást,

és könnyen vezethetnek visszaeséshez, majd elhúzódó, lassú regenerálódáshoz.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ha a piacoknak sikerül áttörniük a mostani szinteket, akár egy kisebb Mikulás-rali is kialakulhat az év utolsó két hónapjában. Egyelőre a növekedési és a momentumtényezők adják az emelkedés lendületét, ami a kisebb vállalatok részvényeiben túlárazottságot okoz, de a befektetők kénytelenek a piachoz igazodni, így folytatódhat a likviditás beáramlása a pandémia miatt egyébként is felértékelődő technológiai szektorba.

A growth részvények mellett vi­szont nagy számban találni olyan értékalapú befektetési lehető­sé­geket – szektorokat vagy régiókat –, amelyek egy hosszú távú portfólió­szemléletben sokkal attraktívabbak, mint a sok esetben túlhúzott technológiai szektor vállalatai.

Az európai részvények – és ezeken belül a régiós részvények – lemaradók voltak az elmúlt időszakban,

miközben az értékeltségek attraktívnak mutatkoznak, ami hosszú távon kedvező bázisa lehet a részvénybefektetéseknek.

részvény EKB mikulás-rali
Kapcsolódó cikkek