Pénz- és tőkepiac

Gyorsjelentés idején is vételen a Cisco

A Cisco esetében érdemes lehet elgondolkozni a vételen 40 dolláros árfolyam alatti szinteken.

A Cisco hálózati eszközöket és egyéb hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó konglomerátum, melynek fókusza az utóbbi években áttevődött a szoftver és szolgáltatói szegmensre, aminek eredményeképpen kiszámíthatóbb készpénzárammal és magasabb marzsokkal tud dolgozni a vállalat.

A negyedéves várakozásokat tekintve a konszenzus 10 százalék közeli árbevétel-visszaesést vár, míg igazított EPS soron 16 százalékos csökkenést jósolnak. A gyorsjelentés fókuszában a vállalati átstrukturálás során prognosztizált 1 milliárd dolláros költségcsökkentésről érkező adatok, az Acacia akvizícióval kapcsolatos részletek és a keresleti oldallal kapcsolatos információk lesznek.

Főszabály szerint nem szerencsés gyorsjelentés idején részvényt vásárolni,

ugyanis a jelentést követő napokban jelentősebb volatilitás jellemzi a részvények árfolyamát, melyet egyrészt az elmúlt időszaki eredmény és a várakozások közti esetleges különbség, másrészt a menedzsment következő időszakra vonatkozó prognózisa okozhat. A Cisco esetében ugyanakkor érdemes lehet elgondolkozni a vételen 40 dolláros árfolyam alatti szinteken

Bár a járvány enyhén megtépázta a Cisco idei évét, ki kell emelni, hogy az elmúlt 10 évben látott folyamatok bizalomra méltóak. A működési pénzáram 2011 óta éves szinten 4,3 százalékkal növekedett, míg a CAPEX átlagosan a működési pénzáram 7 százaléka körül alakult. A vállalat saját visszavásárlás terén is jól teljesít: a részvényesek javadalmazására ezen a téren az elmúlt 10 évben 67,8 milliárd dollárt fordított, így visszavásárolva a részvényállományának 23 százalékát.

A Cisco szempontjából is figyelemre méltó vállalat, mely 9 éve töretlenül fizet osztalékot, ráadásul emelkedő ütemben.

Az elmúlt öt évben átlagosan évi 13,3 százalékkal növelték az egy részvényre jutó kifizetéseket úgy, hogy az osztalékkifizetési ráta a nyereség 50 százalékát alig meghaladó mértékben alakult, míg a működési pénzáram alapján 40 százalék körül mozgott. Az elmúlt időszaki esésnek köszönhetően a vállalat historikusan kedvező 3,7 százalék közeli osztalékhozam mellett vált elérhetővé.

A vállalat gyorsjelentése november 12-én, zárás után esedékes.

Cisco Systems Equilior
Kapcsolódó cikkek