Pénz- és tőkepiac

Richter Gedeon: érik a gyümölcs

Pozitív meglepetéssel szolgált a Richter péntek hajnalban közzétett gyorsjelentése.

Pozitív meglepetéssel szolgált a Richter péntek hajnalban közzétett gyorsjelentése. Az operatív eredmény 17 százalékkal, míg a nettó profit 15 százalékkal múlta felül a várakozásokat, pedig az üzleti környezet nemigen volt támogató. Itt elsősorban Oroszországra és a járvány miatt bekövetkezett helyzetre gondolunk. Mindenesetre a cég az első háromnegyed évben a mostani csaknem 23 milliárd forintos növekedéssel 83,1 milliárdot ért el, miközben az elemzői várakozások a Bloomberg adatai szerint 90 milliárd forint körül szóródnak az egész évre nézve.

Ezt látva nem volt meglepetés, hogy a cég a sajtótájékoztatón jelentősen emelt a várakozásain.

Míg korábban stagnáló konszolidált árbevételt prognosztizált, most már 3 százalékos emelkedést vár, és az üzemi eredményhányad is 19-20 százalék körül alakulhat a korábban várt 15-16 százalékkal szemben. Ez elsősorban a Vraylar jó teljesítményének és – öröm az ürömben – a járvány pozitív hozadékának számító alacsonyabb marketingköltségeknek az eredménye. Míg korábban a cég a piaci konszenzusos 1,175 milliárd dolláros Vraylar-árbevételt vette alapul, most áttért az AbbVie által prognosztizált – reálisabbnak tűnő – 1,4 milliárd dolláros értékre.

Így a magasabb royaltynak köszönhetően az amerikai értékesítésre vonatkozó növekedési kilátását a korábbi 20-ról 45 százalékra emelte.

Elsősorban ennek következtében revideálta az üzemi eredményhányadot is a korábbi 15-16 százalékos várható értékről 19-20 százalékra. Így az operatív eredménye a korábban várt 80 milliárd forinttal szemben 100 milliárd körül alakulhat. Ez pedig valószínűleg az elemzők részéről is felfelé mutató átértékeléseket fog eredményezni a közeljövőben. De ami ennél is lényegesebb, hogy az új várakozás szerint a részvények árazása 8 körüli értéket mutat, ha a cégértéket hasonlítjuk az amortizációval módosított operatív eredményhez (EV/EBITDA), miközben a szokásos érték inkább 10-11 körül szokott alakulni. Ez pedig azt sugallja, hogy további felértékelődés előtt állnak a cég részvényei.

tőzsde Erste Befektetési Zrt
Kapcsolódó cikkek