Pénz- és tőkepiac

Tektonikus mozgásokat indíthat a Tesla bekerülése az S&P 500-ba

Az S&P 500 index vezetése a befektetőkkel tartott virtuális tanácskozáson vitatja meg a várható nehézségeket.

Komoly fejfájást okoz a Wall Streeten a Tesla bekerülése az S&P 500 tőzsdeindexbe – írja a Wall Street Journal a december 21-re várható változás kapcsán. Általában ilyenkor arról van szó, hogy mondjuk a 497-dik legnagyobb tőzsdei céget felveszik a kosárba, az 500-dik pedig elveszíti tagságát, arra azonban még nem volt példa, hogy az új index-komponens tőzsdei kapitalizációja elérné az 555 milliárd dollárt, és rögtön az S&P hatodik legértékesebb vállalataként debütálhatna.

Az előrelátható bonyodalmak elkerülése érdekében ezért az S&P menedzsmentje megkérdezte az amerikai tőkepiac legtőkeerősebb befektetőit, hogy egy csapásra vegyék-e fel a Teslát, vagy inkább – bár erre még nem volt precedens – két kereskedési napon keresztül tartson-e a folyamat. Az érintettek a kérdést virtuális tanácskozáson vitatták meg, és úgy tűnik, sokan

a két napos verzióra szavaznak, mert hatalmas amplitúdójú kilengésekre számítanak, mintha csak egy cet vetné magát a medencébe.

Fotó: AFP

A sportolók vagy a rocksztárok rajongótáborához hasonló befektetői bázissal rendelkező Tesla-részvény amúgy több mint 40 százalékkal, 586 dollárra drágult november 16. óta, amikor az S&P bejelentette a felvételt, és ezzel árfolyama már mintegy a hétszeresére emelkedett év eleje óta.

Maga az S&P 500 ezalatt csupán 13 százalékkal erősödött. Az elemzők az e-autógyártó további tőzsdei raliját borítékolják még az index-tagság előtt, a Goldman Sachs szerint például napokon belül maga mögött hagyhatja a 600 dolláros szintet a kurzus.

Az alapkezelők szerint pedig

több mint 100 milliárd dolláros extra-forgalmat generálhat a Tesla indexbekerülése,

hiszen az S&P-ét követő alapoknak 60-80 milliárd dollár értékben kell eladniuk a többi indextag részvényeiből, és a vételárból ugyanekkora értékben kell cégének a papírjaiból bevásárolniuk. Ezen kívül – véli a Goldman – az aktívan menedzselt alapoknak is legalább 8 milliárd dollár értékben kell beszállniuk a Teslába.

A tektonikus mozgásra számítva a befektetők egy csoportja – egyébként széles körű támogatással – egy másik javaslatot is megfogalmazott, amely szerint a december 21-i kereskedési napot meg kellene szakítani egy hosszabb szünettel, hogy az alapkezelő menedzserek rendezhessék a soraikat, és megfelelően reagálni tudjanak a részvényárak elmozdulásaira.

Ben Inker, a 60 milliárd dollárt kezelő GMO befektetési cég ügyvezetője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy

a nagy pörgés után a Tesla-részvények drasztikus gyengülésbe is kezdhetnek.

Sokan emlékeznek még a Yahoo és a Qwest Communications diadalmas bevonulására az S&P 500 tagjai közé, hogy aztán a dotkomlufi kipukkanását követően mindkét cég eltűnjön a süllyesztőben. Ha most ez a fenyegetés nem is áll fenn, az intézményi befektetők előtt álló hatalmas kihívásokat híven fejezi ki Mike Bailey, az FBB Capital partners igazgatójának a kifakadása. Miért én vagyok az a szerencsétlen, akinek Tesla-részvényeket kell vennie, miután idén a hétszeresükre erősödtek? – tette fel a költői kérdést Bailey.

árfolyamWall Street Elon Musk e-autó Tesla
Kapcsolódó cikkek