Pénz- és tőkepiac

Tízszer több lakástámogatást kaphatnak jövőre az egygyermekes családok

2021-től egy 60 millió forintos újépítésű lakás vásárlásakor már közel 6 millió forint támogatást kaphatnak.

Az egy gyermeket nevelő, vagy egy gyermeket vállaló családok lakásvásárláskor 600 ezer forint támogatásra lehetnek jogosultak jelenleg. 2021-től azonban az új támogatásoknak köszöngetően – áfa-visszatérítés, illetékmentesség – egy 60 millió forintos újépítésű lakás vásárlásakor már közel 6 millió forint támogatást kaphatnak.

A jelenleg elérhető család-, lakástámogatások a kettő vagy három gyermeket nevelő szülők, illetve az ennyi gyermeket vállaló fiatal házasok számára jelentenek komolyabb segítséget. Miközben például egy gyermeket nevel család mindössze 600 ezer Ft vissza nem térítendő csok támogatásra számíthat egy használt vagy egy újépítésű lakás megvásárlásához, három gyermeknél 2,20 millió Ft illetve 10 millió Ft ugyanez, attól függően, hogy használt vagy újépítésű ingatlant vesznek. A vissza nem térítendő csok-on túl a kedvezményes, maximum 3%-os fix kamatú csok-hitel igényléséhez is legalább két gyermek az elvárás, a maximális hitelösszeg pedig két gyermeknél 10 millió Ft, míg három gyermeknél akár 15 millió Ft-hoz is hozzá lehet jutni.

Fotó: Getty Images

A 2021 januárjától elérhető támogatások maximális összegének kihasználásához azonban a legtöbb esetben már egy gyermek is elégséges, vagyis a kisebb családok is komoly támogatást kaphatnak.

Milyen támogatásokat vezetnek be 2021-től?

Az új építésű lakások áfája 2021 januártól 27%-ról ismét 5%-ra csökken.

Itt kizárólag az alapterületre vonatkozóan van előírás: lakások esetében 150, míg házaknál 300 négyzetméternél nem lehet nagyobb az ingatlan. Ugyanakkor a gyermekszámra vonatkozóan nem szabnak meg feltételeket, így a gyermektelenek és az egy gyermeket nevelők is profitálhatnak az adócsökkentésből, már ha az építtetők nem nyelik azt be részben vagy egészben.

Újdonság, hogy az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik a családok, amennyiben csok támogatást igényelnek a vásárláshoz, ami már az egy gyermeket nevelők számára is jelentős pénzügyi előnyt jelent. Fontos, hogy jelen esetben az adót utólag kapják vissza, annak mértékét a vételárral együtt meg kell fizetni.

Fotó: Bankmonitor

 

lakás otthonteremtés bankmonitor
Kapcsolódó cikkek