Pénz- és tőkepiac

Elmaradhat az év végi roham

Az idén várhatóan nem hoz nagyobb kiugrást a fogyasztási hitelek iránti keresletben a karácsony előtti időszak, igaz, a nagy roham már az utóbbi évekre sem volt jellemző. Akciós ajánlatokból is szerény a kínálat a pénzügyi szolgáltatóknál.

Elmaradhat a karácsonyi időszak előtti nagyobb roham a lakossági hiteleknél: egyrészt a koronavírus-járvány nyomán visszafogottabb a kereslet a kölcsönökre, másrészt a fogyasztási hiteleknél élő, a teljes hiteldíjmutatóra vonatkozó korlátozás miatt a kínálat is jóval szerényebb a piacon.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint egyébként

az utóbbi években már nem hozott ugrást az év utolsó két hónapja az új fogyasztásihitel-szerződéseknél,

ez alól jellemzően csak az áruvásárlási kölcsönök és a folyószámlahitelek képeztek kivételt. A jegybank adatai szerint 2019 utolsó két hónapjában – a babaváró kölcsönt és a folyószámlahiteleket nem számítva – 122,3 milliárd forintnyi új fogyasztásihitel-szerződést kötöttek a lakossági ügyfelek, ami havi átlagban 61,2 milliárd.

Ezzel szemben az év egészében megkötött 895 milliárd forintnyi szerződés már majdnem 75 milliárdos havi átlagot ad, vagyis jól látszik, hogy az év vége nem hozott kiugró eredményt. (Az áruvásárlási hiteleknél november–decem­berben 1,8 milliárd forint volt a havi átlag, miközben az év egészében csak 1,38 milliárd.) Az utolsó két hónapban megkötött fogyasztásihitel-szerződé­sek mennyisége ezzel együtt évről évre szép ütemben nőtt: 2019-ben – kiszűrve az abban az évben megjelent babaváró kölcsön hatását – több mint egyötödével emelkedett.

A pénzügyi szolgáltatók honlap­jain most nem is nagyon lehet találkozni az ünnepekhez köthető akciós ajánlatokkal,

csupán a személyi kölcsönöknél akad egy-két kedvezményes konstrukció. Az Erste Bank is ebben a hitelkategóriában kínál húszezer forint jóváírást az első háromhavi, késedelem nélküli törlesztés után, ha az igényelt személyi kölcsön összege eléri az egymillió forintot. A Raiffeisen Bank az új ügyfeleknek kínál akciós személyi kölcsönt, jövedelemátutalás nélkül, abban az esetben, ha az igénylő jövedelme eléri a havi 250 ezer, az igényelt pedig az egymillió forintot. A Takarék csoportnál most egyhavi törlesztőrészletet engednek el a személyi hiteleknél, ha az ügyfél megfelel a meghatározott feltételeknek.

Fotó: Világgazdaság / Kallus György

Az év első tíz hónapjában egyébként viszonylag visszafogott hatásokkal járt a koronavírus-járvány a lakossági hitelpiacon,

hiszen a lakáscélú és a fogyasztásihitel-szerződések – folyószámlahitelek nélkül számított – új szerződéseinek együttes értéke csak bő 7 százalékkal esett vissza, és meghaladta az 1750 milliárd forintot. Abban viszont, hogy a csökkenés stabilan egy számjegyű maradt, fontos szerep jutott az állami támogatás mellett igényelhető babaváró kölcsönnek is, hiszen csak ennél a konstrukciónál 523 milliárd forintnyi új szerződést regisztrált a jegybank.

pénzügyi szolgáltatás hitel
Kapcsolódó cikkek