Pénz- és tőkepiac

Forradalom előtt áll a pénzügyi ügyfél-azonosítás

2022. januárjában életbe lép a törvénymódosítás, amely arra, hogy a fogyasztók főbb azonosító adatait az érintett szervezetek gyorsan, ingyen átvehessék közhiteles nyilvántartásokból.

Jelentősen leegyszerűsíti az elektronikus ügyfél-azonosítást a pénzügyi intézmények számára az a novemberben felfogadott és 2022. januárjában életbe lépő törvénymódosítás, amely lehetőséget teremt arra, hogy

a fogyasztók főbb azonosító adatait az érintett szervezetek gyorsan, ingyen átvehessék közhiteles nyilvántartásokból.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői emlékeztetnek: a mostani törvénymódosítás alapjait a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) 2017-es módosítása teremtette meg azzal, hogy kimondta: a törvény hatálya alá tartozó szolgáltatók nemcsak személyesen, hanem elektronikus hírközlő eszköz révén is azonosíthatják ügyfeleiket.

Az MNB ezzel egy időben kialakította a digitális ügyfél-átvilágítás részletszabályait. Idén október óta a 26/2020. (VIII. 25.) MNB-rendelet révén már e-személyivel vagy biometrikus útlevéllel is azonosíthatják ügyfeleiket a pénzügyi intézmények, így az ügyfelek percek alatt, akár otthonról köthetnek pénzügyi szerződéseket.

Az elektronikus ügyintézésről szóló törvény mostani módosítása jó egy év múlva lehetőséget ad arra, hogy a központi azonosítási ügynök (KAÜ) szolgáltatással (jellemzően ügyfélkapuval) rendelkező ügyfelek adatait (az ügyfél nevét, születési nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét) a pénzügyi intézmények a KAÜ szolgáltatáson és az összerendelési nyilvántartáson keresztül, személyes ügyintézés nélkül vegyék át. A sikeres azonosítást követően az ügyfél vonatkozó adatai, aláírása, valamint arcképe ingyenesen elérhető lesz a közhiteles hatósági nyilvántartásokból a pénzügyi intézmények számára.

Az új, egyszerűbb digitális azonosítási lehetőséggel a bankok mellett

az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztárak, pénzügyi, befektetési szolgáltatók, valamint – életbiztosítási tevékenység keretében – a biztosítók is élhetnek.

banki ügyintézés
Kapcsolódó cikkek