Pénz- és tőkepiac

Még mindig nagyon viszik a babavárót

Vegyesen alakult az október a lakossági hitelpiacon: a babaváró konstrukció és a lakáshitelek iránt stabil a kereslet, ám a személyi kölcsönöknél visszaestek az új kihelyezések.

Csak részben érezteti a hatását a koronavírus-járvány a lakossági hitelpiacon, a személyi kölcsönöket kivéve egyik jelentősebb termékcsoportnál sincs jelentősebb visszaesés az új szerződéseknél – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikáiból.

A jegybank adatai szerint a lakáshitel-szerződések összege 81,2 milliárd forintot tett ki az év tizedik hónapjában, ami ugyan bő tízmilliárd forinttal elmarad a szeptemberitől, de gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival.

A fogyasztási hiteleknél havi alapon minimális visszaesést regisztrált az új szerződéseknél az MNB – 94,7 milliárd forintos szerződéses összeg mellett –, ám éves összehasonlításban már jelentősen, több mint 35 százalékkal csökkentek a kihelyezések. Utóbbi elsősorban azzal magyarázható, hogy a babaváró konstrukció új szerződései 2019 októberében még igen magas (közel 75 milliárd forintos) szinten mozogtak, hiszen akkor még alig két hónap telt el a támogatott bevezetése óta.

A babaváró kölcsön iránt viszont még most is stabil a kereslet: októberben több mint 52,5 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket az arra jogosultak.

A személyi kölcsönöknél viszont mindössze 25 milliárd forintot ért el az októberre kimutatott összeg, ami az egy hónappal korábbinál 13 százalékkal alacsonyabb, az egy évvel ezelőtti volumennek pedig alig több mint a fele.

Fotó: Shutterstock

Ami az első tíz hónap új szerződéseit illeti,

  • a lakáshiteleknél szerény mértékben ugyan, de nőtt is a piac tavalyhoz képest: a közel 770 milliárd forintnyi új szerződés 1,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
  • A fogyasztási hiteleknél viszont 12,9 százalékos, éves visszaesést mért az MNB, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy a személyi kölcsönök új szerződéseinek értéke közel 40 százalékkal, 290 milliárd forintra olvadt 2019 első tíz hónapjához mérten.
  • A babaváró hitelek új szerződéseinek összege viszont október végére már elérte az 523 milliárd forintot, de 13,5 százalékkal, 67,2 milliárd forintra nőtt a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mért mennyiség is.
  • A lakossági hitelek állománya már csak bő 40 milliárd forinttal maradt el a 8000 milliárdos szinttől október végére, ami erős, 14,5 százalékos növekedési ütemet tükröz. Ebben ugyanakkor jelentős a szerepe a tavaly július óta elérhető babaváró kölcsönnek, illetve a hiteltörlesztési moratóriumnak is. A lakáshitelek állománya október végén 3938,7 milliárd forintot tett ki, ami csaknem egytizedével magasabb az egy évvel korábbinál. A fogyasztási hitelek kimutatott mennyisége viszont 22,8 százalékkal, 3527 milliárd forintra duzzadt, amelyből a babaváró konstrukció már 973,3 milliárddal részesedett. Ezzel a támogatott kölcsön állománya már csak hajszálnyival marad el a személyi hitelekétől.

    babaváró hitel hitel MNB
    Kapcsolódó cikkek