Pénz- és tőkepiac

Biden érkezése rég nem látott módon feltüzelte a tőkepiacokat

Évtizedek óta nem látott meleg fogadtatásban részesítették a tengerentúli tőzsdeindexek az új elnököt. Biden megválasztásától számítva a hét közepéig két számjegyű volt az S&P 500 index növekedése. Az új adminisztráció érkezésének az európai ­piacok is örültek, a kannabiszpapírok pedig parádés utat jártak be november eleje óta.

Már szerdai beiktatási ceremóniájakor egyvalamiben majd mindenkit maga mögé utasított Joseph Robinette Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke: megválasztásának november 3-i időpontjától hivatalba lépéséig 14,3 százalékos erősödéssel 3851 pontig emelkedett az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, az S&P 500. A New York-i CFRA pénzügyi elemzőcég szerint ehhez fogható növekedés a második világháború óta nem fogadott amerikai elnököt. A tőzsdék szárnyalásával gyakorta előhozakodó Trump ugyanebben a kezdeti időszakában az S&P 500-as valamivel 6 százalék feletti pluszt mutatott.

A második legnagyobb tőzsdei szárnyalás, amely meghaladta a 8 százalékot is – az átmeneti időszakban – John F. Kennedyhez köthető.

Igaz, Biden megválasztása lényegében egybeesik a pozitív vakcinahír-áradat kezdetével, amely szintén nem hagyta hidegen a börzéket. A szerdai beiktatás napján 1,4 százalékos napi emelkedéssel zárt a meghatározó tőzsdemutató. Tegnap, Biden adminisztrációjának első teljes hivatali napján az előző napi záróárukhoz közelítettek a főbb mutatók a tengerentúlon, de nem volt nagyobb emelkedés piacnyitáskor. Az S&P 500 mindössze 0,15 százalékkal került feljebb, a Dow Jones pedig szinte stagnált, mivel elenyésző, plusz 0,03 volt a változás.

Fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Az Erste elemzői kommentárja szerint az új elnök már az első napján rekordszámú, 17 elnöki rendeletet írt alá. Elődje, Donald Trump számos intézkedését felülírva Biden egyebek között bejelentette, hogy az Egyesült Államok csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez, nem lép ki az Egészségügyi Világszervezetből, és részt vesz a szegény országok vakcinázási erőfeszítéseit segítő COVAX programban. De nem a rendeletdömping volt az egyetlen csúcs.

Az elemzés szerint az elmúlt 36 év legjobb beiktatási napján vannak túl a részvényesek. A Nasdaq, az S&P 500 és a Dow Jones is új csúcsra jutott.

Ez éreztette hatását Ázsiában is, jó volt a hangulat a hivatalba lépés napján, ami megágyazott a tegnapi európai kereskedésnek is.

Kontinensünkön tegnap a kereskedés félidejében a frankfurti DAX index a bécsi ATX-szel együtt mozogva mintegy félszázalékos pluszban járt, de szerdai korrekcióját ledolgozva a BUX is 0,3 százalékot erősödött. A nagyobb európai parkettek mutatói közül csak a varsói WIG 20 lógott ki. Az index egyre nagyobb mínuszba került, délután már 1 százalékhoz közelített az esés. A magyar részvénypiacon egyébként a BUX index a 46. amerikai elnök megválasztása óta 44 103 pontig jutott, 30,35 százalékot erősödött a beiktatásáig. Érdekesen mozogtak az elmúlt időszakban a kannabiszpapírok is, Trump utódjának megengedőbb politikájára számítva, és arra, hogy

szövetségi szinten is közelebb kerülhet a kannabisz alkalmazásának legalizálása.

Az egyik legnagyobb nyertes az elmúlt hetekben ezen a területen a kanadai központú Canopy volt, papírjai az év elejétől számítva csaknem 36 százalékos ralit mutattak be.

Joe Biden tőkepiacok
Kapcsolódó cikkek