Pénz- és tőkepiac

Brexit utáni pezsgés a londoni tőzsdén

Az új trendeket képviselő, internetre alapozó startupok mellett tradicionális vállalatok is szerepelnek a London Stock Exchange év eleji kínálatában. A legnagyobb brit tengerihal-feldolgozó mellett egy ikonikus cipőgyártó is felfedezhető a kínálatban.  

Rég nem látott kitűnő év előtt áll a londoni (LSE), ami a tervezett új kibocsátásokat illeti. Az utolsó pillanatban tető alá hozott kereskedelmi Brexit-megállapodás miatt megnyugvó cégek közül többen jelezték elsődleges kibocsátás iránti (IPO) szándékukat, a hangulaton pedig a tömeges oltások elindítása, a gazdaság visszapattanásába vetett bizalom is sokat javított, noha még a járvány kellős közepén járunk. Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépéséről döntő 2016. nyári Brexit-népszavazást követően az IPO-k száma és mérete csökkenésnek indult, de a tavalyi átmeneti évben már javulást láthattunk e téren is. Most viszont felsorakoznak cégek a rajtvonalra, a kínálat elsősorban a mostanság divatos tevékenységi körök képviselőiből áll.

A startupok közül a Deliveroo ételfutárcég és a kiberbiztonsági szolgáltatásokat nyújtó Darktrace már tavaly megkezdte az előkészületeket. Hozzájuk csatlakozott most a svéd EQT Partners magántőke-társaság portfóliójához tartozó Independent Vetcare Evidensia (IVC), amely 11 nyugat-európai és skandináv ország 1400 állatorvosi klinikáján nyújt szolgáltatásokat, valamint az online vásárlói visszajelzéseket összegyűjtő és rendszerező Trustpilot és az Eight Fifty Food Group. Az utóbbi ötezer fős létszámával, 1,3 milliárd eurós éves forgalmával a legnagyobb brit tengerihal-feldolgozónak számít. Az IVC, a Trustpilot és az Eight Fifty Food Group már felkért bankokat az IPO-ja megszervezéséhez.

Az említettek szeme előtt a THG Holdings szeptemberi, 2,4 milliárd fontos IPO-ja lebeg, az e-kereskedelmi vállalat árfolyama azóta 61 százalékkal erősödött. Szektortársa, a Moonpig is a tőzsdére készül, ahogy a Dr. Martens is

– írja a Bloomberg.

Fotó: Shutterstock

A lázadó ifjúság kultikus cipőmárkája hamarosan bemasírozik a londoni tőzsde (LSE) parkettjére, miután jelenlegi tulajdonosa, a Permira magántőke-társaság legalább 25 százalékos részvénypakettet kínál eladásra a befektetőknek.

A strapabíró bakancsairól világhírűvé vált Dr. Martens manapság nem a legjobb formáját hozza, a járvány és a vele járó korlátozások miatt csökkent a kereslet a termékei iránt, de így is több mint 11 millió pár lábbelit tudott értékesíteni tavaly a világ 60 országában.

Az 1945-ben leszerelt német katonaorvos, Dr. Karl Maertens által kifejlesztett kényelmes, légpárnás talpkiképzésű cipők nemzetközi hírnévre a hatvanas években tettek szert. Akkor a licencjogok a brit Griggs családhoz kerültek, amelynek manufaktúrájából kikerülő cipők ezután a sokat talpaló postások és a gyári munkások körében váltak közkedveltté. Népszerűsítésében a Who együttes frontembere és gitárosa, Pete Townshend nagy szerepet játszott, ő a munkásosztályhoz tartozását hangsúlyozandó ezt viselte a rockzenekar koncertjein. Majd jöttek a punkok és a bőrfejűek, végül a céget a kétezres évek elején meglegyintette a csőd szele, akkortól több üzemét bezárta, s egészen 2014-ig vegetált, mígnem 400 millió dollárért megvette a Permira. Az akkor 220 millió dolláros forgalomból mára 900 milliós lett. Igaz, nemrég minőségi problémákról, sorozatos talpleválásokról érkeztek hírek, de a Permira ezeket félresöpörte, mondván, nem változtak a minőségi követelmények, miután a gyártást Griggsék másfél évtizede áthelyezték Kínába. Egy kis üzemük azért maradt Angliában.

Brexit Dr. Martens LSE IPO tőzsde London
Kapcsolódó cikkek