Pénz- és tőkepiac

Ismét csúcstámadásba kezdhet az arany

Az amerikai pénzügyminiszter-jelölt bizottsági meghallgatása után pattant fel az arany árfolyama, sőt a kibontakozó rali tegnap késő délutánra még magasabb árakat hozott. A Standard Chartered brit bankház úgy látja, hogy a következő hat hónapban is a nemesfém lehet az egyik slágertermék az árupiacon.

Csaknem 1 százalékos emelkedéssel indított szerdán az arany árfolyama. A kurzus ezzel rövid időre átlépte az unciánkénti 1860 dolláros szintet is, áttörve az 1850 dollár környékén húzódó ellenállási szintet. A nemesfém ára aztán enyhén korrigált, ám késő délután már 1,5 százalékos emelkedéssel 1870 dollár közelébe erősödött. A szerdán kezdődött felpattanást leginkább a Federal Reserve korábbi elnöke, Janet Yellen nyilatkozatai okozták. Yellen, aki Joe Biden pénzügyminiszter-jelöltje, kedd délutáni szenátusi meghallgatásán ismét az 1900 milliárd dolláros gazdasági stimulus mellett állt ki.

A javasolt csomag részeként mintegy 440 milliárd dollárt fordíthatnak a leginkább érintett kisvállalkozások és a közösségek megsegítésére, és jelentős forrás jutna a járvány elleni védekezésre, az oltási kampányra.

A csomag elfogadásával a kongresszus által decemberben megszavazott 600 dolláron felül újabb 1400 dollárt kapna az amerikaiak jelentős része, és heti 400 dollárral egészítenék ki a munkanélküli-segélyt. Ez segítette az aranyárak emelkedését.

Az OANDA pénzpiaci elemzőcég munkatársa, Jeffrey Halley szerint a héten mégis inkább a visszafogott, 1820–1870 dolláros unciánkénti szinten marad az arany jegyzése.

Fotó: Simon Dawson / Bloomberg via Getty Images

A középtávú előrejelzések ugyanakkor az aranynak kedveznek. A Standard Chartered brit bankház elemzője, Suki Cooper szerint az első fél évben emelkedésbe kezdhet az arany ára.

Továbbra is fenntartjuk pozitív előrejelzésünket a nemesfém kurzusát illetően. Az árfolyam visszatesztelheti a kétezer dolláros unciánkénti szintet, sőt akár új csúcsot is dönthet

– írta a szakértő. 2021 egészét tekintve az arany idei árfolyamnyereségének nagy része nagyjából június végéig realizálódik majd – tette hozzá. Az elemző arra számít, hogy

már az első negyedévben 1930 dollárig emelkedik az árfolyam, majd a március–május közötti periódusban akár a 2075 dolláros unciánkénti szintig is felkúszhat a jegyzés.

Úgy véli, hogy az idei legnagyobb negatív kockázat az arany ralija szempontjából az, ha a járvány elleni küzdelem részeként a vártnál gyorsabban halad a társadalom immunizálása. Ezt a menedékeszközbe fektetőkön kívül mindenki más áhítja, egyelőre azonban sok helyütt ütközik nehézségekbe a vakcinázás.

Közben az Erste szerdai, rövid elemzői kommentárjában arra figyelmeztetett, hogy a nemesfém árfolyama nemrég ismét a 200 napos mozgóátlagig esett vissza. Szerintük a javuló gazdasági kilátások és az emelkedő hozamok mellett folytatódhat a korrekció. Az arany mellett az év elején eddig a többi nemesfém sem tudott parádézni. Az elmúlt egy hónapban az ezüst ára 2 százalékkal csökkent, a palládium kurzusa pedig lényegében stagnált ebben az időszakban.

arany aranyárfolyam
Kapcsolódó cikkek