Pénz- és tőkepiac

Jó vétellé válhat a Roku, ha még esik

A Roku vezető szerepe a streamingpiac hardver területén megkérdőjelezhetetlen.

Az elmúlt években többször kiszemeltem ebben a rovatban részvényeket a streaming iparágból mint gyümölcsöző, hosszú távú befektetéseket. A főszerepben többnyire a Netflix és a Roku volt, amelyet 2021-ben is hasonlóan jó lehetőségnek tartok.

Tavaly az elhúzódó járvány erős hátszelet adott az iparágnak, de az előző évek adatai is egyértelműen azt mutatják, hogy dinamikusan növekszik a szektor. 2026-ig éves átlagban 18,3 százalék a várt ütem, és nemcsak a video-, hanem a zenestreaming is hasonló bővülés elé nézhet.

Roku
Fotó: Shutterstock

Egyre több az erős szereplő, de ezúttal is a Rokuhoz nyúlnék vissza. A CTV készülékek piacán 2020 végén csaknem 47 százalékra becsülhető a piaci részesedése Amerikában, maga mögé utasítva az Amazon Fire TV termékét is. A következő egy évben 50 százalék fölé nőhet a részesedése.

Vezető szerepe a streamingpiac hardver területén megkérdőjelezhetetlen, és a számok is pozitív jövőt vetítenek előre. Éves összehasonlításban 57 százalékos bevételnövekedést ért el 2020 első kilenc hónapjában.

Pozitív, hogy a nagyobb növekedést az a termékcsalád produkálta, amelyen magasabb a haszonkulcs.

Az eladott készülékek száma a harmadik negyedévben ugrott meg, hét éve nem látott mértékben. Az aktív felhasználók száma 46 millióra nőtt, és még fontosabb, hogy a felhasználóként elért átlagos bevétel is nőni tudott 20 százalékkal. A cég továbbra sem profitábilis, ami a növekedés jelenlegi mértékénél még nem is kitétel, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a nemzetközi terjeszkedést érdemben még nem kezdte meg.

A Roku üzleti modellje bizonyította létjogosultságát, és egyelőre nincs okunk arra, hogy az expanzió jelentős lassulásától tartsunk, különösen, ha feltételezzük, hogy 2021 első felére is rányomja még a bélyegét a járvány. A november eleje óta látott erőteljes emelkedés korrekcióért kiált rövid távon, annak alapján visszatesztelhetők lehetnek a rövid és középtávú mozgóátlagok. Az ötvennapos mozgóátlag június óta kíséri a papír emelkedését, egy mélyebb korrekció esetén itt már érdemes lehet elgondolkodni az adódó vételi lehetőségen.

Roku
Kapcsolódó cikkek