Pénz- és tőkepiac

Kisebb szektorok nagy éve jöhet

Január elején a népesség átoltottsága globálisan jellemzően egy-két fő volt száz lakosra vetítve.

Az Egyesült Államokban és Európában jellemzően a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű, valamint a Moderna és az AstraZeneca saját vakcinája kapott engedélyt a polgári felhasználásra, miközben több fejlődő országban is folyik a lakosság beoltása olyan saját fejlesztésű vakcinákkal, amelyek a tesztelési szakasz kihagyása, illetve elégtelensége miatt jellemzően nem kaptak egészségügyi engedélyt Amerikában és az EU-ban.

Január elején a népesség átoltottsága globálisan jellemzően egy-két fő volt száz lakosra vetítve, viszont egyes országokban, például Amerikában és a briteknél, már megközelítette a három főt.

Fotó: Shutterstock

Ha a jelenlegi gyors ütemben halad a lakosság beoltása, bízhatunk abban, hogy a nyárra helyreáll a világgazdaság járvány előtti normális működése.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások (főként a karanténhelyzet) nagy lendületet adtak az egyébként is dinamikusan fejlődő IT-technológiai és az elsősorban az online térben tevékenykedő vállalati szektornak.

Decemberben az oltóanyagok széles körű terjedésével rotáció indult a részvénypiacokon: a „value” szektorok (telekom, bank, energia) felé fordult a befektetők figyelme, és a gyorsabb kilábalás reményében a járvány által súlyosan érintett ágazatok is kezdtek magukra találni (légi közlekedés, turizmus, szállodaipar, szabadidő).

Tavaly az e-kereskedelem és az IT-szektor vállalataiból szemezgető ETF-ek a tavaszi járványhelyzet nagy nyerteseiként 50–100 százalékos árfolyam-emelkedést értek el.

Miközben a technológiai szektor historikus túlárazottságot mutat, célszerű lehet a gazdaság kisebb szegmenseit lefedő ETF-eket is fókuszba állítani, ugyanis a javuló idei kilátások hatására az év befutói lehetnek – a klasszikus szektorok mellett.

Az átoltottság felé közeledve a légi forgalommal kapcsolatos ETF-ek mellett a turizmusban érdekelt, a szabadidős és sporttevékenységekkel összefüggő vagy a vendéglátóipari és szállodaipari ETF-ek is vonzó befektetési célpontok lehetnek.

vakcina szektorok IT ETF
Kapcsolódó cikkek