Pénz- és tőkepiac

Már az új Biden-csomagra kell készülni

Biden bejelentett fiskális intézkedései elsősorban a közvetlen pénzügyi juttatásokra javítására fókuszáltak.

Joe Biden múlt héten bejelentett fiskális intézkedései elsősorban a közvetlen pénzügyi juttatásokra és a járványellenes védekezés hatékonyságának javítására fókuszáltak. A terv teljes elfogadására aligha számíthatunk a demokraták törékeny többsége miatt. A leendő elnök már a kampányában leszögezte, hogy további kétmilliárd dollárral kívánja támogatni a zöldenergia-ipar, az egészségügy és az infrastruktúra bizonyos területeit. A célterületek közül az alternatív energiaipar részvényei már szárnyaltak az elmúlt hónapokban. Az egészségügyi szektorban érthető módon csak a járványügyi érdekeltségű vállalatoknál láttunk jelentősebb vételi erőt, a várható építési boomra pedig a Caterpillaren kívül kevés reagált.

Az infrastruktúra-részvények még csak éledeznek sokéves alulértékeltségükből. Az utak, autópályák, repülő­terek, a tömegközlekedés modernizálása kiemelt helyen szerepelhet az új mentőcsomagban. Fókuszba kerülhetnek tehát az iparágra specializált, tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek), mint a PAVE vagy az IFRA, de egyedi részvények közül is lehet válogatni. A CSX az Egyesült Államok vezető vasút- és szállítmányozó társasága, amelynek üzletmenete már a harmadik negyedévben az élénkülés jeleit mutatta. Az Eaton egy energiagazdálkodási vállalat, amely villamos, hidraulikus és mechanikus forrásokat optimalizál. Mindkettőre igaz: nemcsak a Biden-program, hanem a várható gyors gazdasági fellendülés is azonnali pozitív impulzust jelent.

Sokat remélnek még a Fastenal (építőanyag-gyártó) papírjaitól, a mérő­műszereket és építési szoftverek forgalmazó Trimble-től és a CSX mellett a többi nagy vasúttársaságtól is (Union Pacific, Norfolk Sou­thern, Kansas City Southern).

Szenátusi demokrata képviselők azt fontolgatják, hogy ha a január 15-én meghirdetett első intézkedésterv túl nagy ellenállásba ütközne, akkor a járványellenes intézkedések és az infrastruktúra-fejlesztési tervek egy új, sokmilliárdos csomagba kerülnének. Ha elfogadják, az infrastruktúrával kapcsolatos részvények ralija korábban kezdődhet a vártnál.

Biden-csomag
Kapcsolódó cikkek