Pénz- és tőkepiac

Megemelt kerettel megy tovább az NHP Hajrá

Új gazdasági növekedés ciklust indít a magyar gazdaság 2021-ben. A Monetáris Tanács az NHP Hajrá keretét újabb ezer milliárd forinttal megemelte.

Új ciklust indít a magyar gazdaság 2021-ben

– mondta Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Az elinduló növekedés két tartópillérre a költségvetési egyensúly helyreállítása, és a beruházási ráta magas szinten tartása lesz.

Patai szerint 2010-19 között egyedülálló fiskális fegyelem jellemezte a gazdaságpolitikát, miközben a beruházási rátát 2020 előtt 25-30 százalék között tartották – ez együtt volt a záloga a sikernek.

Tavaly elromlottak az államháztartás egyensúlyi pozíciói – s bár idén bizonyosan javítani tudunk, de csak 2022-től várhatjuk, hogy visszatérhetünk a normális szintekhez – vélekedett az alelnök.

A beruházási területen a MNB Növekedési Hitelprogramja (NHP) az elmúlt 8 évben sikeresen tudta tartani a vállalatok beruházási rátáját.

A program legújabb eleme, az NHP Hajrá keretében 2020. április és december között közel 1500 milliárd forint kihelyezés történt, aminek harmada, 500 milliárd fortint beruházásokra ment – gépek, ingatlanok, eszközök vásárlásárt segítette és lízing formájában.

Patai Mihály bejelentette:

a Monetáris Tanács az NHP Hajrá keretét újabb ezer milliárd forinttal megemelte.

Fotó: Kallus György/VG

Pulai György, a jegybank igazgatója szerint a folyósított hitelek több, mint fele forgóeszközhitel volt, ami a csökkenő bevételek mellett nyújtott támogatást a cégeknek a működésük fenntartásában.

Ágazati összevetésben kiemelkedik a gépjárműjavítás szektor, ahová a hitelek negyede áramlott, de jelentős a felhasználás a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, az építőipar és az ingatlanügyletek ágazat – ez utóbbi körbe került a hitelek harmada.

Cégméret szerinti felosztásban a kihelyezett volumen negyede mikro, harmada kisvállalatokhoz került, ugyanakkor látható, hogy a kinyitott keretekkel szépen éltek a középvállalatok is.

Az NHP Hajrá kiválósági díjat harmadik alkalommal a Magyar Bankholding Zrt.-nek ítélték oda. Barna Zsolt, a társaság elnöke elmondta, a tagbankjaik (Takarékbank, MKB Bank, Budapest Bank) tavaly 6500 ügyletben összesen 437 milliárd forint értékben kötöttek szerződést vállalkozói partnereikkel NHP Hajrá hitelre, ebből 335 milliárd forint már folyósításra is került.

A jövőben a Bankholding a belső szinergiák még jelentősebb kihasználása mellett tovább akarja emelni aktivitását a hitel termékben.

Címlapkép: Kallus György/VG

NHP MNB
Kapcsolódó cikkek