Pénz- és tőkepiac

Mégsem tiltanák a BAT befektetéseket

Az amerikai befektetők a jövőben is vásárolhatnának Alibaba, Tencent és Baidu papírokat.

Az Egyesült Államok várhatóan továbbra is engedélyezi az állampolgárainak, hogy befektessenek a New York-i tőzsdén forgó Alibaba és a NASDAQ-on jegyzett Baidu részvényeibe, illetve a Hongkongban bevezetett Tencent amerikai letéti jegyeibe, vagyis a BAT cégekbe, miután megvizsgálták, hogy kapcsolatban állnak-e a kínai hadsereggel, s hogy milyen hatása lenne az amerikai piacon a tiltásnak – adta hírül a Wall Street Journal. .

A távozó elnök adminisztrációja nagy erőfeszítéseket tett a kínai vállalatok ellen az utóbbi hetekben.

Fotó: Chen Zhongqiu/VCG / Getty Images

A Pentagon összeállított egy tiltólistát 35 kínai vállalatról. Január elején sikerült kikényszeríteni, hogy a New York-i felfüggessze a három legnagyobb kínai távközlési vállalat, a China Mobile, a China Telecom, és a China Unicom jegyzését. Továbbá Trump még aláírt egy rendeletet, mely nyolc fizetéssel kapcsolatos alkalmazást tilt ki az Egyesült Államokból, köztük az Alibaba fizetési rendszerét is.

A hírek szerint nem tudott egyezségre jutni a BAT cégek megítélését illetően a hadügyi, a külügyi és pénzügyi tárca,

így várhatóan Steven Mnuchin pénzügyminiszter álláspontja érvényesülhet.

A WSJ forrásai szerint Mnuchin úgy gondolja, hogy destabilizálná a piacot, ha ezeket a cégeket felvennék a tiltólistára, mert az Alibaba és a Tencent Kína legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalata. A Pénzügyminisztérium aggódik a tőkepiaci hatások miatt.

A tegnapi kereskedés során az Alibaba 4,3 százalékot, a Tencent 2,9 százalékot emelkedett, míg a Baidu 1 százalékot esett.

BAT Alibaba
Kapcsolódó cikkek