Pénz- és tőkepiac

Szenátorok is beszálltak a Wall Street-i csatába

Közösségi médiában szerveződő amatőr kisbefektetők hetek óta harcolnak a nagy fedezeti alapok tőzsdeguruival.

Szerdán közel 200 dolláros emelkedéssel 347,51 dolláron zárt a New Yorki-i tőzsdén jegyzett GameStop. A szédületes ralit csak az állította meg 380 dollárnál, hogy egy időre lekapcsolták a Reddit platform WallStreetBets fórumát, ahol a kisbefektetők információkat cserélnek egymással, s az 1000 dolláros árfolyam elérését tűzték ki célul, kitartásra buzdítva egymást.

Csütörtökön újra üzemelt a WSB, s a megszokott közösségi média hangulat fogadta a látogatókat a fórumon, melynek a nézettsége pár nap alatt másfél millióról 4,2 millióra nőtt.

Több felhasználó arról írt, hogy a szülei nyugdíjalapját kockáztatva fogadott a GameStop emelkedésére.

De a fórumon az eladói oldalon álló fedezeti alapok trolljait sem nehéz beazonosítani.

A számítógépes játékokat forgalmazó GameStop bolthálózat komoly pénzügyi nehézségekkel küzd a járványügyi korlátozások és a hagyományos értékesítési formákat kiszorító e-kereskedelmi trendek miatt.

Nem véletlen, hogy az idei évet 18 dolláron kezdte a s hogy hatalmas short állomány épült ki az elmúlt időszakban a GameStop piacán, ami immár meghaladja a 130 százalékot.

Az elmúlt hetekben azonban elképesztő rali alakult ki a piacon. A Wall Street Journal a redditorok és a shortosok háborújáról írt. A kisbefektetők a Reddit platform WallStreetBets fórumán bíztatják egymást a GameStop részvény halmozására, mit sem törődve a siralmas fundamentumokkal, miközben a profik által irányított fedezeti alapok (hedge fund) az áresésre fogadtak óriási tétekkel.

Fotó: Frederic J. Brown / AFP

Néhány fedezeti alap sokat veszített az elmúlt hetekben, így például a Melvin Capital 10 milliárd dolláros nagyságrendű veszteséget halmozott a GameStop shorton.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) is megszólalt szerdán, s a közleményben, többek közt azt olvashatjuk, hogy aktívan figyelik a részvénypiaci volatilitást, különös tekintettel a Game Stop piacán tapasztalható árhullámra. Míg Elizabeth Warren, demokrata párti szenátor azt nyilatkozta, hogy szerinte jobban kellene szabályozni a piacot és nem szabadna ilyen mozgásoknak történnie.

A reddit felhasználói közben már a következő célpontokat keresik.

A Wall Street Journal az AMC részvényeinek 301 százalékos emelkedését is ezzel magyarázta. Míg Európában a Nokia lehet a legesélyesebb jelölt az újabb reddit buborékra.

A törvényhozók és a felügyelet aktivizálódása a nagy fedezeti alapok politikai befolyásával magyarázható, miközben nem világos, hogy kik ellen kellene vizsgálatot folytatni, hiszen a reddit fóruma nyilvános – mondta a Világgazdaságnak Józsa Bence, az Equilor junior elemzője. Hozzátéve: végső soron a pozíciózárásról televízióban nyilatkozó hedge fund menedzserek esetében is szóba kerülhet a piacbefolyásolás.

Mint mondta, egy esetleges a SEC vizsgálat nem néhány napos vagy pár hetes eljárás, legfeljebb utólag születhet valamilyen határozat. Addigra a GameStop csatának már valószínűleg vége lesz. Ám nem elszigetelt esetről van szó, sokkal inkább egy kultikus befektetői divatról. Amit nagy mellényúlások is jeleztek, mint például tavaly nyáron, amikor a sencseni Fangdd Network Group tickerjét összekeverték a Robinhood platform kisbefektetői a technológiai óriáscégeket jelölő FAANG mozaikszóval, néhány órás piaci anomáliát okozva.

Izgalmasnak ígérkezik az elemző szerint a pénteki nap, mely egy opciós lejárat.

A call opciók kiírói arra fogadnak, hogy nem emelkedik az árfolyam egy szinten túl, s ezt a spekulatív pozíciót részvényvásárlással fedezik, mert az árfolyam emelkedése ellensúlyozhatja az opciós veszteséget. Az opciózárás tehát részvényeladásokkal járhat. Kérdés, hogy a pénteki piaci mozgások melyik oldalt erősítik? A vásárlásokat erőltető redditor kisbefektetőket vagy az eladásokban érdekelt hedge fundokat?

Malvin AMC GameStop Reddit Nokia sec wallstreetbets FAANG-részvények
Kapcsolódó cikkek