Pénz- és tőkepiac

Opciós fedezetek fűtik a részvénypiacot

Hiába jön eladási szignál, elmarad a korrekció. Az amerikai segélycsomag jelentős része is a tőzsdén landolhat.

Technikailag rendkívül erős most az amerikai piac, s miután az elmúlt napokban már a FAANG (Facebook, Amazon, Netflix, Alphabet/Google) részvények is felzárkóztak az emelkedéshez, a legnagyobb aggály is elmúlt az általánosabb emelkedés elől az Egyesült Államokban. Az elemzők immár azt magyarázzák, miért késik a menetrendszerű korrekció a tengerentúli részvénypiacokon.

A néha kialakuló eladási jelzések ellenére is folytatódik az amerikai részvénypiaci emelkedés, ami egyrészt döbbenetes, másfelől, ha arra gondolunk, hogy most jön egy 465 milliárd dolláros csomag a lakosság számára, ami 1.400 dollár és a heti 400 dolláros csekk, úgy, hogy az előbbi megfejeli a korábbi 600 dollárt, akkor érezzük, hogy van muníció az emelkedéshez

– vélekedett napi befektetési kommentárjában Miró József, az Erste vezető elemzője.

Szerinte, ha ennek a pénznek csak a töredéke, mondjuk, 30 százaléka a tőzsdén landol a mostanában divatos vételi opciók formájában, amihez delta fedezés is járul az opciókat kiírók részéről, akkor ez elég komoly tőkeáttételes pozíciókat jelent. Ami akár 1.000 milliárd dollár fölötti plusz pénzt is jelenthet a piac számára.

Fotó: Shutterstock

Ezért lehetséges, hogy hiába borul be esetleg az ég, s jelennek meg a felhők, sőt talán még néhány csepp eső is hull, komolyabb zápor már nem igazán alakul ki.

Láthattuk már az elmúlt hónapokban, hogy az amerikai részvényvásárlások jelentős része nem valós kereslet, hanem fedezeti ügylet

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. A call opciók kiírói ugyanis arra fogadnak, hogy egy szinten túl nem emelkedik az adott határidőig az árfolyam. És a delta hedging stratégiában ezt a pozíciót részvényvásárlással fedezik, ahol az árfolyam emelkedése ellentételezheti az opciós ügylet veszteségét.

Ezzel magyarázható a korrekció késése, elmaradása. Ami ugyanakkor a későbbiekben gyors és erőteljes korrekciót eredményezhet, mert amikor elfogy a friss pénz az opciós piacon, akkor nem csak az opciók épülnek le, de a részvényfedezetet is a parkettre öntik, emiatt komoly eladási hullámba torkollhat ez a befektetési stratégia.

delta hedging call opció
Kapcsolódó cikkek