Pénz- és tőkepiac

Szigorodhat az amerikai tőzsdefelügyelet

Biden a bankok régi ellenfelét szemelte ki a SEC élére.

A CNBC és a Wall Street Journal értesülései szerint a szigoráról közismert Gary Genslert jelöli Joe Biden megválasztott elnök az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) élére.

Gary Gensler neve Európában is ismerősen cseng, mert 2009 és 2014 között ő vezette az amerikai határidős és árupaci felügyeletet (CFTC).

Az Európai Parlament is meghallgatta, amikor megkérdőjelezte a londoni bankközi kamatláb hitelességét, s a Libor manipulációja ügyében nyomozott. Végül öt pénzintézet ellen emeltek vádat, melynek nyomán 1,7 milliárd dolláros büntetést szabtak ki, amelyből csak a Barclays bankházra 450 millió dollár jutott. Nem véletlenül írja a Wall Street Journal, hogy Joe Biden megválasztott elnök Gensler jelölésével a bankok „ősellenségét” ültetheti az értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) elnöki székébe.

Fotó: AFP

Gensler a Goldman Sachs befektetési bankára volt, már 30 évesen partner.

Közel két évtizedet töltött a Wall Streeten, mielőtt Bill Clinton elnök átcsalta a Pénzügyminisztériumba. Azóta a demokrata adminisztrációk pénzügyes „erős embere”, aki nem fél ellentmondani a nagy tőzsdei cégek és bankházak képviselőinek.

A CFTC 700 fős stábjával 2009-ben bátran nekilátott az akkori válság kirobbanásában nagy szerepet játszó pénzügyi derivatívák 400 ezer milliárd dolláros piacának szabályozásához.

Döntő szerepe volt a pénzügyi „vadnyugatot”megregulázó, 2010-es Dodd-Frank Wall Street reform és fogyasztóvédelmi törvény előkészítésében, amit az Obama adminisztráció legjelentősebb reformjának tartanak.

Most Biden a 4500 fős SEC apparátust adná a keze alá, ami a Trump éra laza tőzsdei szabályozása után jóval keményebb piacfelügyeletet ígér.

És az sem lehet véletlen, hogy Gensler neve csak azután került elő a kalapból, hogy a georgiai választás révén többségbe kerültek a demokraták a Szenátusban.

A SEC politikai menetrendje elég nyilvánvaló ... a kérdés az, hogy ki tudja megcsinálni, sorba állítani és rangsorolni – mondta az amerikai tőzsdei lapnak Dennis Kelleher, Biden átmeneti csapatának tanácsadója, aki a Wall Street szigorúbb szabályozásának híve. Szerinte, Gary a határidős és árupiaci felügyeleten (CFTC) már bizonyította, hogy képes egyszerre több arénában is küzdeni.

Goldman Sachs Joe Biden cftc tőzsde dodd-frank Gensler Barclays sec LIBOR
Kapcsolódó cikkek