Pénz- és tőkepiac

Több éves csúcson a kínai tőzsde

Öt és fél éves rekord értéket ért el a 300 legnagyobb kínai vállalat árfolyamának alakulását tükröző tőzsdeindex kedden.

Öt és fél éves csúcsra emelkedett a 300 legnagyobb kínai vállalat árfolyamának alakulását tükröző tőzsdeindex kedden, mivel a befektetők kapkodtak a fogyasztási termékeket gyártó és forgalmazó vállalatok részvényei után annak reményében, hogy a kormány további intézkedésekkel ösztönzi a fogyasztást a koronavírus-járvány közepette.

A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 1,9 százalékkal, 5368,50 pontra emelkedett, ami 2015. június 9. óta a legmagasabb érték.

A sanghaji fő mutatója, a Shanghai Composite 0,73 százalékkal, 3528,68 pontra, kereken három éves csúcspontra erősödött. A sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 2,16 százalékkal, 15 147,57 pontra emelkedett, ami öt és fél éves csúcsot jelent.

Fotó: Getty Images

A nap nyertese a napi fogyasztási cikkek szektora volt, a háromszázas körben mért alindexe 5,1 százalékkal ugrott meg. A CSI-300 egészségügyi mutatója 2,2 százalékkal, az alapanyaggyártói pedig 2,6 százalékkal nőtt.

Kínában viszonylag gyenge volt a fogyasztás növekedése tavaly a járvány miatt.

Elemzők és brókerek közlése szerint a befektetők annak reményében fordultak a fogyasztási szektor vállalatai felé, hogy a fogyasztást ösztönző intézkedések és a bőséges likviditás megteszi hatását.

A jüan dollárhoz viszonyított árfolyama is több éves csúcsra erősödött a keddi kereskedésben, de végül az előző napi zárószint alatt fejezte be a kereskedést a Kínán belüli (onshore) piacon, miután nagy állami tulajdonú bankok délután dollárvásárlásba kezdtek.

A jegybank, azaz a Kínai Népi Bank (People's Bank of China) a piacok nyitása előtt 6,4760 jüan/dollárban szabta meg a középárfolyamot, 1 százalékkal, 648 pippel erősebben az előző kereskedési nap 6,5408 jüan/dollárjánál. A keddi középárfolyam több mint 30 hónapja a legerősebb szintet jelenti, a napi változtatás mértéke pedig soha nem volt ilyen nagy azóta, hogy a jegybank 2005-ben felhagyott a jüan dollárban rögzített árfolyamának egy évtizedes politikájával.

A jüan tavaly közel 7 százalékkal erősödött az amerikai dollárhoz képest,

ami a gazdaság gyors talpra állása mellett annak is köszönhető, hogy Kína állampapírjainak hozama jóval meghaladja a más fejlett országokéit. Nagyon sok elemző és kereskedő arra számít, hogy idén is folytatódik a kínai fizetőeszköz erősödésének trendje, és a dollár akár a 6,3 jüanos szintig gyengülhet.

sanghaj tőzsde Kína gazdaság
Kapcsolódó cikkek