Pénz- és tőkepiac

Varsóra figyel szerdán a forintpiac

Jellemzően együtt mozog a két régiós deviza, s a lengyel jegybank a várakozás szerint interveniálhat.

Továbbra sem tud elszakadni az euró/zlotyi kurzus a 4,5-es értéktől, így a mai lengyel kamatdöntést és az azt követő kommunikációt kiemelt érdeklődés övezi – hívták fel a figyelmet az Erste elemzői. Emlékeztetve: tavaly decemberben a lengyel jegybank hasonló szinten már interveniált, hogy megállítsa a zlotyi erősödését.

Egy ilyen lengyel döntés pedig a zlotyival jellemzően együtt mozgó forintra is hatással lehet.

Bár kedden a forint szoros kivételképpen erősödött a zlotyival szemben, általában mégis az együttmozgás jellemző – vélekednek az Equilor elemzői. A forint az euróval szemben a 357 és 361 közti sávban mozog, más impulzus híján, a lengyel jegybank döntése a magyar deviza irányát is befolyásolhatja. A varsói döntésnek nincs pontos időpontja, kora délután várható.

Fotó: Michal Fludra / NurPhoto/AFP

Kedden erősödött a forint, az EUR/HUF jegyzés 359-ig esett, letörve a rövidtávú mozgóátlagokat. A devizamozgás mögé hír is illeszthető, amennyiben az MNB bejelentette, hogy a Növekedési Kötvényprogram összegét 750 milliárd forintról 1.150 milliárd forintra növelik, valamint a program több paraméterén is lazítanak és már akár 30 éves kötvények is elfogadhatók lesznek a programban.

lengyel zloty forint devizapiac
Kapcsolódó cikkek