Pénz- és tőkepiac

Az Amundi több mint négyezer nagyvállalat közgyűlésén vett részt

A befektetési alapkezelők sok cégben bírnak számottevő tulajdoni hányaddal, így komoly befolyásuk van a részvényesi döntésekre. Európa legnagyobb, 1700 milliárd eurót kezelő alapkezelője ezt az erejét a klímaváltozás és társadalmi egyenlőtlenségek elleni küzdelem érdekében használja fel.

Az Amundi, Európa legnagyobb, 1700 milliárd eurónyi vagyont menedzselő alapkezelője

a legutóbbi közgyűlési szezonban mintegy 4250 európai és nemzetközi nagyvállalat közgyűlésén vett részt,

ami 19 százalékos növekedés a 2019-es szezonhoz képest. Az alapkezelő az érintett vállalatokkal folytatott megbeszéléseit és szavazati jogát az éghajlatváltozás és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésének rendelte alá.

A közgyűléseken az Amundi a korábbinál is több olyan javaslatot támogatott, amelyek nagyobb átláthatóságot céloznak a vállalatok ESG-, illetve klímastratégiájában.

A társaság az éghajlati célkitűzések hatékonyabb integrációját szorgalmazó határozatok 86 százalékát szavazta meg,

és 472 tulajdoni körébe tartozó céggel folytatott egyeztetéseket az energiaátmenetről és az éghajlatváltozásról; illetve 378-cal az ökoszisztémák védelméről.

Ezzel párhuzamosan az Amundi 447 céggel folytatott párbeszédet a munkavállalók közvetlen és közvetett védelméről, valamint az emberi jogokról.

Fotó: Shutterstock

Az Amundi a vezetői javadalmazásokról szóló határozati javaslatok 88 százalékát megszavazta. Az összes NEM szavazat 31 százalékát adták azok a NEM szavazatok, amikor a javaslat a vezetők javadalmazását nem kötötte ESG kritériumok teljesítéséhez.

A társaság az emberi, egészségügyi és szociális jogokat támogató javaslatok 78 százalékára IGEN-nel szavazott,

és különösen éberen figyelt a kifizetett osztalékok összegére, kivált azoknál a cégeknél, amelyek állami támogatásban részesültek.

2021-ben, az éghajlatváltozással kapcsolatos glasgow-i konferenciára készülve, az Amundi továbbra is az energiaátmenetet és a társadalmi kohéziót tűzi zászlajára. Ennek megfelelően, azoknál a cégeknél, amelyekbe befektet, az Amundi támogatni fogja azokat a részvényesi határozatokat, amelyek a kibocsátás-csökkentési stratégiák nagyobb átláthatóságát célozzák, és ezekhez konkrét célértékeket is megfogalmaznak a Science Based Target (SBTi) kezdeményezés kritériumainak megfelelően.

Ami a vezetői javadalmazásokat illeti, az Amundi arra törekszik, hogy azok összhangban legyenek a társaság teljesítményével, elfogadható szintet képviseljenek a piaci referenciaértékekhez képest, teljes mértékben integrálják a konkrét ESG célkitűzéseket és ehhez kössék az éves bónuszokat is.

Az osztalékokkal kapcsolatban, az Amundi különös figyelmet fordít arra, hogy az elosztási politika ne ássa alá a vállalat hosszú távú befektetési kapacitását, ne gyengítse pénzügyi erejét, és ne vezessen a hozzáadott érték olyan elosztásához, ami a munkavállalók számára kedvezőtlen lenne.

„Vagyon- és alapkezelőként az Amundi kötelessége, hogy befektető ügyfelei számára erős, fenntartható megtérülést biztosítson hosszú távon, és pozitívan járuljon hozzá a főbb társadalmi kérdésekhez és a gazdaságok stabilitásához.

Ez a felelősség különösen megnőtt a világjárvány miatt bekövetkezett társadalmi válsággal, illetve azzal, hogy az energiaátmenet a Párizsi Klímaegyezmény elfogadása után 5 évvel is csak nehezen halad”

– magyarázza Jean-Jacques Barbéris, az Amundi ESG, intézményi és a vállalati ügyfelek divíziójának vezetője.

2010 óta az Amundi úttörő szerepet tölt be a felelős befektetésben. 2018-ban a társadalmi felelősségvállalás új útját jelöltük ki egy hároméves tervvel, amely magában foglalta az ESG teljesítményének szisztematikus figyelembevételét, a részvényesi jogon folytatott párbeszédet a cégekkel és az ezek eredményét jelző közgyűlési szavazásokat

– teszi hozzá Yves Perrier.

Az Amundi vezérigazgatója az alapkezelő ezirányú eltökéltségét abban a levélben is megerősítette, amit a nemzetközi tőzsdéken jegyzett társaságok 500 vezérigazgatójának és elnökének küldött el február 15-én.

Amundi közgyűlés befektetés
Kapcsolódó cikkek