Pénz- és tőkepiac

Egyre kevesebb a pénztári tranzakció

A járvány miatt sokkal kevesebben fordultak meg a bankfiókokban, ami felgyorsította a készpénzes tranzakciók fiókokból való kiszorulását is. Eközben hónapról hónapra nő az ATM-es bankkártyás készpénzbefizetések száma és értéke is.

A koronavírus-járvány drasztikusan visszavetette a bankfióki készpénzes tranzakciókat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint az elmúlt év első háromnegyedében a pénzintézetek fiókjaiban 3,59 millió készpénzfelvételi és mintegy 11 millió készpénzfizetési tranzakció történt.

A bankfióki készpénzfelvételek száma csaknem 25, a készpénzbefizetéseké pedig 35 százalékkal csökkent 2019 hasonló időszakához képest.

Ennél is nagyobbat esett a tranzakciók értéke: az elmúlt év első kilenc hónapjában az ügyfelek alig több, mint 2700 milliárd forintot vettek fel a banki pénztárakból, ami kevesebb mint fele a bázisév hasonló időszakában mért 5723 milliárd forintnak. A fióki készpénzbefizetéseknél az MNB statisztikái nem egészen 7 ezermilliárdos összeget regisztráltak, csaknem 40 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbi 11 420 milliárd forintnál.

A statisztikákban egyértelmű, hogy a mélypontot a koronavírus-járvány miatt zárással terhelt második negyedév hozta – a jegybank 2012 óta közölt adatsorában egyetlenegy sem tartalmazott olyan alacsony adatot, mint a tavaszi három hónapban megjelentek.

A készpénzbefizetések negyedéves összege alig haladta meg a 718 milliárd forintot,

ez csaknem kétharmaddal múlta alul a 2019. tavaszi negyedév adatait – ezermilliárd forint alatti adat csak a tavalyi második és harmadik negyedévben volt látható. A készpénzbefizetések terén is hasonló a mélyrepülés: az ügyfelek a 2019-es 4052 milliárd forint helyett 2014 milliárd forintot fizettek be a fiókokban a második negyedévben.

A bankfiók költségeiben számottevő rész a készpénzkezeléshez kapcsolódó ráfordítás: a pénztárak kialakítása, őrzése, a pénzkezelés biztonsági és személyi költsége miatt az elmúlt években egyre több hitelintézet kezdett bele készpénz- és pénztármentes fióki struktúra kialakításába, ahol a készpénzes műveleteket nem a fiókon belül, hanem az ügyféltéren kívül, esetleg az előtérben elhelyezett automatákon keresztül biztosítják az ügyfeleknek.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ehhez kártyás készpénzbefizetésre alkalmas ATM-készülékekre is szükség van, amelyekkel ma már a legtöbb hitelintézet hálózatában találkozhatunk. Ezek kihasználása pedig a statisztikák szerint töretlenül emelkedik:

az elmúlt év harmadik negyedévében már mintegy kétmillió alkalommal használták az ATM-ek készpénzbefizetési funkcióját az ügyfelek.

Bár a növekedés üteme lassulni látszik, ez döntően annak köszönhető, hogy immár magas a bázis: 2018 második negyedévében még csak egymilliónál járt a negyedéves bankkártyás készpénzbefizetések száma. Csúcsra jutott szeptember végén a bankkártyás készpénzbefizetések értéke is: az ügyfelek három hónap alatt mintegy 420 millió forintot helyeztek el az egyszerű, a fiók nyitvatartási idején is túl rendelkezésre álló módon a számlájukon.

Mindennek köszönhetően az ATM-es készpénzbefizetések egy tranzakcióra jutó értéke már második negyedéve meghaladja a 214 ezer forintot. Miután az elmúlt év első kilenc hónapjában az ATM-es készpénzfelvételek száma 14 százalékkal, több mint 10 millióval, 68,45 millióra csökkent, és az értékük is csak 2 százalékkal, 5900 milliárd forintra emelkedett, a bankkártya-tulajdonosok által az ATM-ekbe elhelyezett készpénz értéke immár meghaladta az automatákból kivett összeg ötödét – öt éve ez az arány még csak 3 százalékos volt.

atm Bankfiók
Kapcsolódó cikkek