Pénz- és tőkepiac

Fordulat előtt áll a Cisco

A Twitter és a Cisco is a borítékoltnál kedvezőbb gyorsjelentéssel rukkolt elő, ám a Cisco befektetői megelégelték, hogy zsinórban ötödik negyedéve csökken a cég árbevétele.

A Twitter pénzügyi mutatói a vártnál jobban alakultak a negyedik negyedévben, azonban a napi aktív felhasználók (DAU) száma elmaradt az elemzői konszenzustól. A több mint 5 százalékkal, 63 dollárra drágult az amerikai tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben.

A mikroblog-szolgáltató 1,29 milliárd dolláros bevételről és 38 centes egy részvényre jutó nyereségről (EPS) számolt be, miközben a piaci várakozás csupán 1,18 milliárd dolláros forgalom és 29 centes EPS volt. A napi aktív felhasználók száma éves bázison 27 százalékkal 192 millióra nőtt az év utolsó negyedében, de nem érte el a 193,5 milliós konszenzust. A cég reklámbevételei 31 százalékkal gyarapodtak, ezen belül a mobilalkalmazáshoz kapcsolódó árbevétel több mint 50 százalékkal.

Előretekintve, a már megkezdett idei első negyedévre a menedzsment 940 millió és 1,04 milliárd dollár közé várja a bevételeit, ami nagyjából összhangban van az elemzők 965 millió dolláros prognózisával. Jack Dorsey vezérigazgató szerint a költségek 2021-ben összességében 25 százalékkal nőhetnek, amit ugyanakkor meg fog haladni a bevételbővülés üteme.

Kellemes meglepetést keltett a Cisco negyedéves gyorsjelentése is, részvényei mégis 3 százalékkal, 46 dollár környékére gyengültek a közzététel után, mivel 11,96 milliárd dolláros árbevétele – ha jobb is lett, mint az elemzők várakozása – zsinórban már ötödik negyedéve zsugorodott az előző év azonos időszakához képest. Visszaestek 3 százalékkal a cég legfontosabb, infrastruktúra-fejlesztési szegmensének az értékesítései is. Idetartozik egyebek között az adatközpont-hálózati kapcsolók és a routerek forgalmazása. A részvényesek csalódását némileg enyhíthette, hogy a vállalat háromhavi EPS-e elérte a 79 centet, azaz 4 centet vert a konszenzusra, illetve hogy a cégvezetés

1 centtel 37 centre emelte a negyedéves osztalékot.

A jelenlegi negyedévre végre bővülő, 3,5 és 5,5 százalék közötti bevétellel kalkulál a cég. Az EPS-t 80-82 cent közé lőtték be.

Ezek is érdekelhetik