Pénz- és tőkepiac

Jövő péntektől forognak az új SET részvények

A piac nem a hígítást árazza, hanem az apportált vállalati értéket.

Február 12-én vezetik tőzsdére a SET Group 21.904.554 darab új törzsrészvényét, s attól a naptól kezdődően 71.387.579 darabra nő a parketten forgó részvénymennyiség – tette közzé hétfőn a BÉT honlapján a társaság.

Nem puszta hígítás történik, mert van másik lába is a sztorinak, az a jelentékeny cégérték, ami beépül a részvénybe a TRIMAN apportálásával

– mondta az új részvények tőzsdére vezetése kapcsán a Világgazdaságnak dr. Orbók Ádám üzletfejlesztési igazgató. Hozzátéve: úgy látja, helye van a jövőképüknek és az üzleti modelljüknek a tőzsdén, sikerült egy egészen kis céget bevonni a körforgásába, s valós piaci értékelést adni a vasútépítő társaságnak.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A SET Group közgyűlése még 2019. december 11-én határozott a társaság tőkeemeléséről a TRIMAN Kft. 90 százalékos üzletrészének apportálásával.

A TRIMAN értékelését az Equilor Corporate Advisory Zrt. végezte, a szakértői jelentés a társaság 90 százalékos üzletrészének értékét 2 712 638 100 forintban állapította meg. A közgyűlési döntés értelmében a SET az apportálás által egyenként 123 839 forint kibocsátási értéken hozta forgalomba zárt körben az új részvényeket.

A vasútépítéssel foglalkozó TRIMAN 90 százalékos tulajdonrésze a SET Group értékmegőrző üzletágához tartozik, mely olyan ígéretes leány cégeket keresett, ahol többségi részesedést szerezhetnek, s az irányítást is átvehetik. Ilyen volt a korábban a vasúti biztosító berendezéseket telepítő MÁTÓ-STÁB 100 százalékának és a haszonállat-eledelt gyártó Farmer-mix többségi részesedésének megszerzése.

A SET üzletfejlesztési igazgatója, dr. Orbók Ádám január elején a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy a SET a jövőben a legjövedelmezőbb üzletágára koncentrál, s az a célja, hogy hosszú távon a vasútipar stabil szereplője legyen. Ennek érdekében profiltisztítást hajtanak végre, egyúttal pedig olyan vállalatok akvirálását is tervezik, amelyek erősíthetik a vasútépítő leánycég, a TRIMAN tevékenységét. A SET Group csoport tavalyi első féléves árbevételének háromnegyedét adta a vasút- és hídépítés.

A SET Group árfolyama a jelentős hígítás ellenére is a január eleji 54 forintos szintről egy hónap alatt 75 forint közelébe emelkedett. Kedden délután is 1-2 százalékos pluszban jegyezték a részvényt. A piac láthatóan bizalmat szavazott az új stratégiának.

 

Triman Set Group
Kapcsolódó cikkek