Pénz- és tőkepiac

Kiugró profitot jelenthet a Richter

A nőgyógyászati szegmens és a Vraylar értékesítések húzhatták a bevételt a negyedik negyedévben. Míg a javuló marzsok és költséghatékonyság az üzemi eredményt javíthatta.

Pénteken piacnyitás előtt teszi közzé a Richter a negyedik negyedéves gyorsjelentését, s az elemzői konszenzus szerint átlagosan 147,6 milliárd forint bevételt könyvelhetett el a cég, ami 6,4 százalékkal haladná meg az egy évvel korábbi értéket.

A nőgyógyászati szegmensben a Bemfola gyengébben teljesíthetett a koronavírus második hulláma miatt, mivel ez fertilitást elősegítő készítmény, míg a fogamzásgátló termékek profitálhattak a pandémiából, ugyanis csökkenhetett a gyermekvállalási kedv a megnövekedett víruskockázatok miatt

– mondta a Világgazdaságnak Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a FÁK országokban jelentősen elmaradhattak a bevételek, részben a gazdasági visszaesés, részint a rubel gyengülés következtében.

A Vraylar esetén nem érződhetett a járvány hatása – hangsúlyozta, továbbra is remekelhetett a készítmény értékesítése az Egyesült Államokban. A forint gyengülése az euróval és a dollárral szemben szintén segíthette a bevételgyarapodást.

Fotó: VG

Az elemző szerint a bruttó fedezeti marzs 56 százalék környékén alakulhatott, szemben a bázis időszak 54,4 százalékos értékével. Az értékesítési és marketing költségek a negyedik negyedévben is csökkenhettek, és 2020 egészét tekintve az árbevétel 20-21 százalékát tehette ki ez a költségelem, mely a korábbi években jellemzően 23 százalék körül alakult. Így

az üzemi eredmény meghaladhatta a 28 milliárd forintot.

Míg a nettó eredmény 24,3 milliárd forintot érhetett el, ami jóval kedvezőbb lehetett a 2019 azonos időszaki negatív értéknél.

Százmilliárd forint fölé kúszhatott a Richter éves profitja elemzők szerint

Pénteken érkezik a Richter negyedéves és éves beszámolója, a Világgazdaság konszenzusában az elemzők mérsékelt árbevétel-növekedés mellett javuló eredménymarzsokra számítanak.

 

gyógyszergyártás gyógyszeripar Richter
Kapcsolódó cikkek