Pénz- és tőkepiac

Nem nyúl a Fed a hozamgörbéhez

Még negyedéveken keresztül folytatódhat a kötvényvásárlási program.

A tegnap közzétett januári jegyzőkönyv alapján egy ideig velünk lesz még a kötvényvásárlási program, mely a szövegkörnyezet alapján arra utalhat, hogy akár negyedéveken keresztül folytatódhat a vásárlás – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: ez egybecseng Jerome Powell Fed elnök szavaival, aki azt mondta a múlt héten, hogy

még nagyon messze vannak a gazdaság és a helyreállásától.

A kötvényvásárlási program keretében jelenleg havi 120 milliárd dollárért vásárol állampapírokat és más jelzálog alapú kötvényeket a Fed. Ebből 80 milliárd dollárt állampapírok tesznek ki.

A hozamgörbe az elmúlt időszakban meredekebbé vált, amit természetesen önmagában a gazdasági kilátások javulása is okozhat, de okunk van azt feltételezni, hogy az amerikai jegybank jelenleg inkább a rövidebb oldalon (1, 2, 3 éves lejáraton) aktív

– vélekedett Varga Zoltán.

Fotó: Getty Images

Mint mondta, korábban többször felmerült a hozamgörbe-kontroll program bevezetése, azonban egyelőre elzárkóztak ettől a döntéshozók. Ezzel az intézkedéssel tudnák kvázi fixálni a hosszú hozamokat, azonban ezzel nehéz helyzetbe is kerülhetne a jegybank, hiszen korlátlan mennyiségben kellene megvásárolnia a kötvényeket, ezzel pedig még inkább felduzzasztaná a jegybanki mérleget.

Az Equilor várakozásai szerint csak abban az esetben nyúlna hozzá a hozamgörbéhez a Fed, ha

a hozamemelkedés miatt egy nagyobb részvénypiaci korrekció következne be, mely negatívan hatna a fogyasztásra, és így a reálgazdasági kilátások egészére.

Jelenleg a hosszú hozamszintek további emelkedése mellett szól: a nyersanyagárak emelkedése és az erősödő inflációs félelem, továbbá az oltási folyamat gyorsítása, s a közelgő nyitás, a gazdasági kilátások javulása, emellett még az is, hogy a fiskális csomag kínálati többletet okoz az állampapírpiacon. Ezzel szemben kockázatot jelent a hozamgörbe-kontroll program (YCC) esetleges bevezetése vagy olyan vírus mutációk megjelenése, melyek ellen nem védenek az elérhető vakcinák.

Fed amerikai hozamgörbe hozamgörbe-kontroll
Kapcsolódó cikkek