Pénz- és tőkepiac

Színesedik a régiós részvénypaletta

Már az év legelején több új kibocsátó jelent meg a környező országok tőzsdéin. A friss kínálatban zöldenergia-szolgáltató, online divatáruház, IT-biztonsági cég és magas osztalékkal kecsegtető devizakereskedő papírjai is szerepelnek.

Optimistán indult az év a tőkepiacokon, a tavalyinál kevesebb bizonytalanság és a gazdaságélénkítő csomagok is felfelé hajtják a részvényárazásokat, mindez pedig kedvező lehetőség a parkettre lépésre a forrásbevonásra szomjazó cégeknek.

A Budapesti Értéktőzsdén ugyan még várat magára az első tőzsdeújonc érkezése, a környező országok börzéin azonban már januárban is több új kibocsátó jelent meg.

Az eddigi legjelentősebb tőzsdei debütálás a Photon Energy nevéhez fűződik a régióban, az amszterdami székhelyű társaság január első napjaiban egyszerre vezette be papírjait a prágai és a varsói börze szabályozott piacára. A müncheni tőzsdére már korábban bevezetett, főként nap- és vízenergiában utazó vállalat a befektetői bázisának diverzifikálását várja a régiós tőkepiaci megjelenéstől, ahol egyébként főbb piacai is találhatók. A holland társaság 84 erőművet magában foglaló, 74,7 MWp kapacitású saját portfólióval rendelkezik Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában és Ausztráliában, emellett további, összesen 790 MWp kapacitású fejlesztési projektje van folyamatban az említett országok mellett Lengyelországban és Romániában is.

Magyarországi naperőműveinek összesített teljesítménye az év elején már 49,1 megawatt volt, és az év végéig 75 megawattra tervezik bővíteni.

Fotó: Shutterstock

Ismerősen csenghet a magyar vásárlóknak a varsói másik idei újoncának, az Answearnek a neve is. A gyors, egy-két napon belüli kiszállítást ígérő, divatmárkákat forgalmazó online ruhabolt a térség hét országában, köztük nálunk is kínálja szolgáltatásait.

A januári 80 millió zlotys – 18 millió eurós – elsődleges részvénykibocsátásban begyűjtött forrást további fejlesztésekre fordítaná a társaság, hogy még nagyobb szeletet hasíthasson ki magának a járványhelyzetben a térségben is igencsak meghízó e-kereskedelmi tortából.

Prágában egy devizakereskedelemre szakosodott pénzügyi szolgáltató, a SAB Finance tőzsdei megjelenése színesíti a helyi kínálatot. A társaság papírja már az első, január végi kereskedési napon rekordot döntött, csaknem hárommillió eurónak megfelelő forgalommal a Standard-piac legforgalmasabb részvénye volt. A bankpapír fő vonz­ereje a hosszú távú, stabil osztalékpolitika, amelynek alapján a részvények bevezetési árához mérten 5 százalékos osztalékhozamra számíthatnak a befektetők, amelyet évente két részletben fizet majd ki a bőséges készpénzállománnyal rendelkező társaság. A pénzintézet 2019-es forgalma meghaladta a 280 milliárd koronát, tavalyi profitja 138 millió korona lehetett, idén pedig 168 millió koronára nőhet, a pandémia ugyanis a devizakereskedelmet kevésbé érinti negatívan a menedzsment várakozásai szerint.

A szomszédos román tőzsdén két viszonylag kis piaci kapitalizációjú cég, a kiberbiztonsági szolgáltatásokat nyújtó, NATO-beszállítói minősítéssel is rendelkező Safetech Innovations, valamint a bútorokat, lakberendezési és barkácstermékeket árusító MAM Bricolaj részvényeivel indult meg a kereskedés a múlt hónapban, amihez előzőleg mindkét társaság zárt körű forrásbevonást hajtott végre.

Prága Varsó Bukarest régiós tőzsde
Kapcsolódó cikkek